23 Апр. 2024

Вие сте тук

Гладиаторски битки оживяват в с.Склаве

16.06.2014

Римски пазар, гладиаторски битки и пазар за роби ще оживеят в чест на тракиеца Спартак от племето меди, живяло в земите на община Сандански. Историческата възстановка ще бъде направена на 21 юни 2014 г. в село Склаве, община Сандански, съобщиха организаторите - Община Сандански и местното Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите.

 

Най-прочутият в света гладиатор е тракът Спартак от племето меди. През 73-71 пр.н.е той вдигнал на въстание гладиатори и избягали роби и разтърсил из основи Римската империя, процъфтяваща върху експлоатацията на робския труд. При разгрома на бунта над 6000 от въстаналите роби били разпънати на кръст по пътя Виа Апиа, свързващ столицата Рим с Капуа – града, в който се е намирала школата на разбунтувалите се гладиатори. Тялото на Спартак останало в неизвестност, но историята запазила за вечни времена неговото име и дело.

 

Историята и легендите разказват, че Спартак е бил пленен и продаден за роб в родните си земи (днешна община Сандански) на най-големия за региона робски пазар, съществуващ и днес - в село Склаве. През месец юни 2014г. древното тържище ще събере отново местното население, което тази година за първи път ще има възможност да се потопи в античното минало и да пазарува традиционни за древните римляни стоки и храни. Село Склаве ще бъде сцена на историческа антична възстановка, пресъздадена от групите Първа тракийска кохорта и Първи италийски легион и гости - най-добрите съвременни гладиатори-реенактори от Рим, Италия от гладиаторската школа на Групо Сторико Романо, изградена на Виа Апиа.

 

 

 

А ето и програмата на празника:

16:00 ч – Римският пазар е отворен за посетители;

17:00 ч – Живот и бит на траките – пазар, храна, занаяти;

17:30 ч – Селото на траките е нападнато от римска войска. Взети са пленници;

18:00 ч – Пазар на роби. Пленените при нападението тракийци са продадени като роби.

19:00 ч. – Обучение в гладиаторска школа, гладиаторски битки и панкрацио;

20:00 ч. – Гладиатори и роби се вдигат на бунт. Битка между римляни и въстанници.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed