19 Апр. 2024

Вие сте тук

Водопровод ще доведе минерална вода в Пампорово

28.09.2016

До края на годината ще бъде рехабилитиран водопроводът, който доставя от Беден минерална вода за град Девин. Стойността на проекта е около 2,5млн лв. Това съобщи председателят на Българската асоциация за балнео и СПА туризъм Стефан Шарлопов по време на третия годишен конгрес на организацията. Това ще предотврати течове и загуби на водата и в крайна сметка ще повиши качеството на туристическия продукт, смята той. До края на тази година ще бъде завършен и водосъбирателният съд в Сандански. Проектът ще допринесе за по-добро усвояване на минералната вода от различните му ползватели.       

 

Инвестиция от 2,5 млн лв е необходима, за да се доведе от Беден минерална вода в Пампорово. Така ще се оползотвори остатъкът от дебита на минералното находище, което в момента не се използва пълноценно. В същото време докарването на минерална вода в планинския ни курорт ще му даде огромно предимство и ще позволи развитието на целогодишен туризъм, подчерта Шарлопов. Според него е реално да се очаква водопроводът да бъде изграден до две години.

 

Промяна в Закона за водите ще позволи общините да придобиват право на управление на минералните извори на териториите си. Предложението, подготвено от Община Варна, ще бъде внесено в най-близко време от група варненски депутати, съобщи кметът на общината Иван Портних. По думите му  експертите от МОСВса оказали пълна подкрепа при подготовката на предложението.

 

По думите му стопанисването на минералните води от общините ще осигури по-ефективното им използване и ще гарантира ново развитие на туризма и нови работни места. Специално за Варна това означава не само връщане на славата на древния Одесос, в който се е развивало водолечението, но и целогодишен туристически продукт. Термалните водоизточници могат да отопляват сгради като Двореца на културата и спорта и басейн „Приморски“, посочи кметът. Той припомни, че общината работи и по проект за изграждане на басейн в кв. „Аспарухово“, който също ще бъде локализиран до минерален източник.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed