19 Апр. 2024

Вие сте тук

Високоскоростен влак свърза Париж и Барселона

14.12.2013

Придвижването с високоскоростен влак между Франция и Испания без прекачване вече е възможно, след като днес бе открита първата такава линия, свързваща директно Барселона с Париж, Лион, Марсилия и Тулуза, предаде Франс прес.


С година и половина закъснение от графика първата влакова композиция, отпътувала от каталонската столица, тръгна в 09:20 ч. местно време тази сутрин от гара Барселона-Сантс само със стотина пътници.


Най-първите пътници, ползвали новата връзка от Франция, пък потеглиха два часа по-рано.


В началото френските и испанските железници - Ес Ен Се Еф (SNCF) и Ренфе (Renfe) - ще извършват съвместно по пет двупосочни пътувания на ден.


Всеки ден две двупосочни пътувания ще свързват Париж с Барселона, като отиване и връщане по веднъж ще има и между Барселона и Лион, Тулуза и Марсилия. От лятото на 2014 година честотата на влаковете между Барселона и тези три френски града ще стане по-голяма.


Общо 17 града от двете страни на границата ще бъдат обслужвани от тази високоскоростна връзка Франция-Испания.


Еднопосочният билет между Париж и Барселона ще струва между 59 и 170 евро. Когато на 28 ноември започнаха продажбите, около 2000 билета бяха продадени само за няколко часа. Досега са продадени 30 000 билета, информира френската ж.п. компания Ес Ен Се Еф.


Пътуването между двата града ще продължава 6 часа и 25 минути, като с новата линия ще се печелят само 20 минути. Крайната цел обаче е пътуването Париж-Барселона да се намали до 5 часа и 35 минути, след като линията изцяло стане високоскоростна.
Всъщност отсечката между Ним и Перпинян е обикновена. Изграждането на високоскоростна линия в този последен участък ще стане на два етапа.


По 80-те километра между Ним и Монпелие вече се работи. Скоростната линия ще бъде пусната през 2017 година.


Що се отнася до отсечката Монпелие-Перпинян, се очаква изявление на френския делегиран министър за транспорта Фредерик Кювилие.


Със своите 3000 километра ж.п. линии през 2010 година Испания изпревари Франция по високоскоростни линии и в момента е на първо място в Европа и на второ място в света.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed