04 Май 2024

Вие сте тук

Вежди Рашидов: В София трябва да има повече места, които да задържат туристите повече от един следобед

12.05.2011

В София трябва да има повече места, които да посетят туристите, така че да прекарат в столицата повече от един следобед. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, след като подписа споразумение за сътрудничество с кмета на София Йорданка Фандъкова.

С помощта на документа Министерството на културата (МК) и Столичната община ще работят в синхрон в името на опазването на културното наследство и развитието на музейното дело в столицата.

За първи път подписваме такова споразумение между държавата и община, за да може София да бъде достоен европейски център на културата, отбеляза Вежди Рашидов.Фандъкова посочи, че документът ще гарантира двете институции да работят "ръка за ръка" в дългосрочен план.

Това сътрудничество Вежди Рашидов обясни с примера за създаването на музей на открито. За да го направим, трябва да имаме съдействието на общината, защото сградата е наша, но теренът около нея е общински, каза Рашидов. Без това споразумение ще започнат дълги процедури с писма за искане за разрешение върху този терен да бъдат поставени скулптури и така изтича цял един мандат, заяви той.

Според министъра в столицата трябва да има повече туристически дестинации. По думите му след един месец ще бъде открит Музеят за съвременно изкуство, а след още 20 дни - музеят на тоталитаризма.

Подписаното днес споразумение предвижда още МК и общината да откриват, изучават и регистрират намиращи се в София културни ценности, въвеждането им в обществения живот, както и да изграждат общи експозиции в националните и местни музеи и други.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed