29 Март 2024

Вие сте тук

Варна и Сливен срещат "Дивия свят на Източните Родопи"

24.10.2013

От днес до 25 ноември т.г.  изложбата “Дивият свят на Източните Родопи“  ще гостува на Варна и Сливен, съобщиха организаторите от "Новото тракийско злато".

 

Досега експозицията беше представена с голям успех в София, Бургас, Кърджали, Благоевград, в Посетителския и информационен център на Националния парк „Рила“ и в Дирекцията на Природен парк „Беласица“.

 

Официалното откриване във Варна е  на 24 октомври в рамките на Деня на Холандия във Варна и в присъствието на посланика на Кралство Нидерландия Том ван Оорсхот, кмета на града Иван Портних и кмета на холандския град Дордрехт Арно Брок.  Освен  снимки от Източните Родопи ще могат да се види и изложба, представяща съвременна Холандия в централното фоайе на общината (бул. “Осми приморски полк” № 43). Акцент е снимка на дивите коне тарпани, живели някога в Европа и заселени отново в района на Източните Родопи през 2011 година от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“, който работи вече пета година за устойчивото развитие на този красив български край.

 

Други 13 снимки от “Дивият свят на Източните Родопи“ ще бъдат изложени в Дома на водата (Общинския екологичен център) в Сливен. Официалното откриване е също на 24 октомври, в 11 часа.

 

Дивият свят на Източните Родопи“ представя спиращи дъха пейзажи, снимки на бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и загадъчни насекоми от този красив и малко познат български край. Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа: включва 1962 растителни и 4329 животински вида.

 

Изложбата е организирана от фондация „Новото тракийско злато – България“ в сътрудничество с холандската фондация Кросбил Гайдс и Българска Фондация Биоразнообразие, както и с медийното партньорство на Vesti.bg.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed