02 Май 2024

Вие сте тук

Български и чужди майстори ще представят традиционни занаяти в Етъра

23.08.2011

Над 60 майстори от цялата страна ще премерят сили по време на Деветия Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 3 до 6 септември т.г. в Архитектурно- етнографски музей „Етър”- Габрово, съобщиха от комплекса. Те ще представят пред посетителите на комплекса най- различни занаяти като грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство и редица други.

Панаирът се организира от Министерство на културата, община Габрово, АЕК „Етър” и с съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Представители на Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще демонстрират пред българската аудитория традиционни за тяхната страна занаяти като дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали/царевична шума, листа от палма и лико/, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство-оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.

По традиция в панаирните дни ще се демонстрират традиционни трудови дейности като плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума , пушене и печене на сливи, както и боядисване на вълнена прежда с естествени багрила.

Темата на традиционното за панаира майсторско състезание тази година е „Гайтанджийство”, което ще започне от 2 септември в 12, 30 часа в къщи от чаршията при АЕК „Етър”. В рамките на четири дни шестима майстори от цялата страна ще покажат какво умеят пред жури с председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/.

На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен и победителят в състезанието, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”. Най-добрият от всички състезавали се майстори ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през септември 2012г. в изложбената зала на АЕК “Етър”.

Съпътстващо мероприятие от Международния панаир е Седмата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе на два дни /2 и 3 септември 2011г./. В нея над четиридесет специалисти от България и чужбина ще вземат участие със своите научни съобщения. По време на научната конференция ще бъде презентиран и най-новият, VI том, на книгата „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще” от миналогодишната конференцията.

На 3 септември 2011г. от 11. 30 часа в голямата изложбена зала на музея ще се състои официалното откриване на изложбата - базар на Жулиета Георгиева, от гр. Пловдив - победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”.

Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от Тракия, Пиринския край и Родопите. Началото на фолклорната програма ще се постави на 4 септември от 11, 30 часа, когато ще се състои и самото официалното откриване на мероприятието.

Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на световно известните „Бански старчета”, емблематичните смолянски „100 каба гайди”, мъжка певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните ансамбли „Загоре”- гр. Стара Загора и ансамбъл „Слънчев бряг”- гр. Несебър, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци. Любопитното е, че ще има участник от Шотландия, който ще изпълни пред публиката на музея традиционни фолклорни мелодии.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed