27 Апр. 2024

Вие сте тук

Българо-гръцки проект опазва природата по поречието на Струма

10.10.2012

Тематична пътека за любителите на природата предстои да бъде създадена по поречието на р. Струма. Освен това ще бъде извършена реконструкция на зоната за отдих на езерото Керкини (Гърция) и ще бъде проведена  трансгранична информационна кампания, свързана с опазване на природните забележителности в региона. Предвиждат се образователен обмен, организиране на конференции и медийни прояви, чиято цел е да се повиши информираността на хората от двете страни на границата.   

 

Всичко това предстои да стане факт след приключването на проект „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма”, финансиран  от Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.

 

Проектът бе представен на конференция, проведена на 9 октомври в обновеното читалище на с.Микрево, община Струмяни. В нея участваха кметовете на общините Струмяни (водещ партньор по прокта) – Емил Илиев, на партньорите Симитли – Апостол Апостолов, Кресна – Илиян Кръстев, както и гръцките партньори – кмета на община Ираклиа – Клеантис Коцикохорис и председателя на общинския съвет на Неа Зихни – Николаос Аврамакис.

 

И петте общини са разположени по поречието на река Струма, което предполага сходства в природата и социалната среда и определя общи предизвикателства и възможности по отношение на опазване, управление и устойчивото използване на река Струма и защитените територии.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed