23 Апр. 2024

Вие сте тук

България с най-слаб ръст на пътуващите със самолет в ЕС

10.10.2016

България бележи най-слабия растеж в ЕС по броя на пътниците с въздушни превози за миналата година, iсъобщи БТА, позовавайки се  на Евростат, представени днес от Европейската комисия.


Пътуващите с граждански полети у нас са се увеличили едва с 1,2 на сто. Летището в София заема 87-мо място в ЕС по броя на обслужените пътници, но бележи ръст от 6,5 на сто.


Данните показват, че у нас миналата година по въздух са пътували 7,6 милиона души, като 162 000 са летели с вътрешни полети, 5,4 милиона са летели до друга държава от ЕС, а два милиона са избрали пътуване извън Общността.


В ЕС миналата година са летели над 918 милиона пътници, като делът на вътрешните полети (между летища в една и съща държава) се запазва в последните шест години. Делът на полетите в рамките на ЕС и извън Общността бележи постоянен лек растеж.


Най-много през последната година са се увеличили пътниците с въздушни превози от Словакия и Румъния (с 15-16 на сто), а всеки четвърти пътник е летял от Великобритания. Германия, Испания, Франция и Италия са на следващите места по брой пътници в ЕС. Освен България, слаб увеличение бележат пътниците по въздух в Австрия (1,4 на сто) и Финландия (1,8 на сто). За последната година в ЕС броят на пътувалите със самолет е нараснал с 4,7 процента.


Летищата "Хийтроу" (Лондон), "Шарл дьо Гол" (Париж), аерогарите във Франкфурт и "Схипол" край Амстердам са в челото на континенталната класация по брой обслужени пътници. Аерогарите в Талин (Естония), Братислава (Словакия) и Любляна (Словения) отчитат най-малък брой обслужени граждански полети в ЕС.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed