28 Апр. 2024

Вие сте тук

България - осма сред най-предпочитаните от руснаци дестинации

14.09.2012

Турция, Гърция, Египет, Испания и Кипър  са  петте най-популярни дестинацииза летни ваканции за руските туристи, съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни на мониторинговата система на туристическия пазар Tourmarket.info.

 

В първата петица само Турция и Испания запазват съответно първото и четвъртото си място от миналата година. Гърция изпревари Египет, изкачвайки се с една позиция тази година. Спадът на туристопотока към Египет, започнал през миналата година заради политическата криза и последиците й, досега не е преодолян напълно.

 

Заедно с това в Гърция се разширява географията на дестинациите, до които се организират летни чартъри. Заедно с намаляването на цените това е довело до ръст на желаещи да прекарат ваканцията си в южната ни съседка.

 

Кипър се изкачи с една позиция и в момента е на почетната пета позиция.

 

България пък отстъпи едно място и вече е осма в класацията на най-популярните деситнации. Страната ни е изпреварена от Тунис, който показва признаци на възстановяване на туристическия пазар и значителен ръст на туристите.

 

Последни в десятката на най-търсените дестинации са Италия и ОАЕ. Хърватия и Черна гора остават извън  нея, заемайки съответно 11 и12 място.

 

Най-търсени са висококатегорийните хотели, като 65% от всички туристи за избрали петте звезди за лятната си ваканция, 28% са резервирали четиризвездни и едва 4% от туристите са предпочели тризвездни.

 

10-дневна почива е най-предпочитаната сред руските туристи, като 15% от тях са почивали 10 дни в чужбина. Само с един процент по-малко са онези, които са избрали една седмица. Деветдневна е била ваканцията на 12%, 11-дневна – 11%, а двуседмична – 10,6%.

 

85% от туристите са заложили на системата ол инклузив в различните й варианти. Едва 6,5% са се интересували от полупансион, а 2,6% - от нощувка със закуска.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed