26 Апр. 2024

Вие сте тук

Българите харчат по около 250 лв. за пътуванията си у нас

19.06.2014

Три пъти повече са средствата при почивка в чужбина

Боровец, Созопол и Велинград са топ-дестинации в България 

 

Три основни причини карат българите да предпочетат при пътуване България вместо чужбина – липсата на езикова и културна бариера, по-лесната организация на пътуването и на престоя, както и убеждението, че първо трябва да опознаем държавата си, а след това други страни, народи и култури.

 

Има и една четвърта причина, свързана с желанието ни да посещаваме нови и непознати за нас места, стана ясно при официалното представяне на проекта на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”. Той се финансира по ОП „Регионално развитие” чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, като целта е да увеличим дела на българските туристи на вътрешния пазар, да промотираме интересни и неизвестни до този момент туристически обекти и маршрути, както и да създадем повече заетост за местната икономика, подчерта Ива Якимова, началник отдел в МИЕ и ръководител на проекта. Според нея с реализирането на целогодишната рекламна кампания, която се предвижда по проекта, ще се намалят и сезонността, и териториалната концентрация на туризма, и ще се постигне по-равномерно разпределение на ползите от активната туристическа дейност.

 

Напоследък се забелязва, че българската туристическа индустрия търси начини за привличане на български туристи и една от посоките за това е чрез намаляване на цените и повишаване на качеството на услугата. За 2013 г. общо пътувалите у нас или в чужбина са към 2.5 млн. души, което представлява 40% от българското население на възраст над 15 години. 28% от тях са почивали само в България, като това са предимно млади и активни хора със средно или висше образование и доходи от 340 до 700 лв., показват данните от специално социологическо проучване за причините за пътуванията на българите в страната и чужбина. Според него средната почивка на българина у нас е 5-6 дни с разход от 244 лв. на човек. В чужбина българите харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на  човек.

 

Изследването показва още, че през лятото българите предпочитат да почиват основно на море, а през зимата и неактивните сезони си организират екскурзии за разглеждане и опознаване на различни обекти в страната. Боровец, Созопол и Велинград са топ дестинациите в България.

 

Експертите препоръчват при разработването на предстоящата целогодишна рекламна кампания да се наблегне на културния туризъм, както и на популяризирането на 50-те малко познати туристически обекти, които бяха включени в списъка на МИЕ по изпълняваните проекти по Средносрочната рамкова инвестиционна програма до 2011 г. 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed