05 Дек. 2021

Вие сте тук

Българинът ще почива в България според проучване на Visa

01.07.2011

44% ще организират ваканцията си без посредник и ще я платйт онлайн

 

beach vacationЧетирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната. показват данни от проучване, поръчано от Visa в България. Изследването е проведено сред жителите на девет от големите градове.  Според анкетата хората на възраст между 35-44 години ще изхарчат най-много средства за своята почивка, средно по 1 288 лева.

79% от участниците в проучването са заявили, че ще прекарат отпуската си в България. Само 15% планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните дестинации съответно за 32% и 22% от хората.

 Основните причини за избора на България са, че тук почивките са по-достъпни (41%) и е по-лесно да се стигне до желаната дестинация (28%). От друга страна хората, които ще прекарат отпуска си извън страната са посочили като основен аргумент, че това е по-вълнуващо и интересно (54%) спрямо местните курорти.

Най-много средства това лято ще изхарчат хората на възраст между 35-44 години, като средно те планират да отделят 1 288 лева, следвани от хората между 25-34 години с 1 272 лева. Най-младите участници в проучване на възраст межд18-24 години ще са с най-малък бюджет за лятото - средно по 746 лева. По отношение на нагласите по региони, жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1 337 лева, следвани от жителите от град Плевен с 1 280 лева. Средната сума за всички участници в проучването е 1 144 лева.

Над една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а малко под половината (47%) ще разполагат със същите средства. Само 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 година.

Изследването показва, че има силна тенденция за предпочитането на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. Почти половината от всички анкетирани (44%) ще организират своята ваканция сами, без да ползват услугите на тур оператор, и ще използват карта, за да платят за нея.

Като основна причина за това им решение те посочват, че картовите разплащания са по-удобни (48%) и по-сигурни (28%) от плащането в брой. Платежната карта също е често използвано средно от хората, които ще използват услугите на туристически агенции както онлайн (13%), така и на място (11%).

Според проучването картите са предпочитан метод за разплащане и по време на самата почивка. 21% от анкетираните ще платят с дебитна карта, защото намират този начин на плащане за по-сигурен (62%), по-изгоден (32%) и по-удобен (14%) от парите в брой.


Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България каза: „Все повече летовници търсят удобството на картовите разплащания както за да резервират, така и по време на почивката си. Този по-сигурен и удобен начин за разплащане помага на хотелиерите, ресторантьорите и разбира се на тур операторите да увеличат удовлетвореността и лоялността на клиентите си. В допълнение към това те намаляват и разходите си за управление на парите в брой“.

Изследването показва, че повечето хора планират да вземат отпуската си през август (44%), като началото на месеца е най-предпочитаният период за лятната почивка (20%). Следващият най-желан период е юли (40%) и на трето място е септември (10%). Само 8% са използвали отпуска си през юни.
По-голямата част от извадката (85%) ще прекара същото или повече време в отпуска в сравнение с миналата година, а само 15% ще си почиват по-кратко, отколкото през 2010 година. По-малко от една трета (31%) от българите ще са на почивка между седем и десет дни, а почти същия процент (30%) - между четири и седем дни. Едва 19% ще се възползват от по-дълъг отпуск между 10 и 14 дни. Средно за проучването българските картодържатели ще прекарат по 11 дни в отпуск това лято.

Данните от изследването показват, че най-желани са черноморските дестинации, като две трети (67%) планират да прекарат ваканцията си на морето, а 18% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят или вече са посетили Слънчев бряг (10%), Варна (7%), Приморско (7%), Бургас (7%) и Златни пясъци (5%). Курортите по Южното черноморие са или ще бъдат избрани от 17% от хората.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed