29 Март 2024

Вие сте тук

Българинът ще похарчи по-висок дял от доходите си за лятна почивка в сравнение с други националности

14.06.2016

 

Но търси по-евтини алтернативи за настаняване

 

Средно около 765 лв ще отдели едно българско домакинство за лятна почивка. Това показват данни от проучването „Европейски летен барометър“, проведено за втора поредна година от Фератум Груп в 19 европейски държави. Общо  17,631 домакинства са включени в изследването, което се фокусира върху техните нагласи и намерения за планирани летни разходи тази година.

 

Около 65% от месечния доход на семейството ще отдели българинът за лятна почивка или да други дейности - подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облеклаи др.

 

В сравнение с други националности, които имат по-висок икономически стандарт, българинът ще отдели по-голям дял от дохода си за почивка. Жителите на Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия или Хърватия ще похарчат по-малък процент от месечния си приход.  Страната ни се нарежда на на 1-во място в Европа по този показател. По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, те се нареждат на 2-ро място в Европа след Германия.

 

Основните дейности, които хората планират през лятото, са сходни в повечето държави - пътуванията из страната, покупка на дрехи и облекла, социални активности и сватби, ремонти в дома. В класацията на Фератум домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

 

В проучването са анализирани и други данни като възприемане сред домакинствата на мобилното банкиране за разплащания по време на почивки, както и използването на все по-популярните AirBnb услуги за онлайн резервации на частни места за нощувки. 4,32% от българските домакинства смятат да почиват на такива места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания. Българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция. 

 

Що се касае обаче до разплащания през мобилни устройства през отпускарския сезон, едва 35,36% от българските домакинства смятат да извършват такива мобилни транзакции, с което се нареждат на предпоследното място в класацията. За сравнение тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91,14%.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed