18 Апр. 2024

Вие сте тук

Бургас става младежка театрална столица за девети път

22.04.2013

„Бургаски изгреви 2013“ с постановки на български и немски език

 

От 24 април за девети пореден път Бургас става младежка театрална столица на България, съобщиха от общинат. На сцените на Военен клуб, Зала НХК и Зала „Космос“  в продължение на четири дни бургаската публика ще може да се потопи в магията на театъра, сътворена от талантливи млади актьори. 28 театрални състава от 13 града в страната ще представят  35 постановки от български и чужди автори, както и 12 спектакъла на немски език.

 

„Бургаски изгреви” се провежда под егидата на Областния управител на област Бургас, със съдействието на Община-Бургас. Организатор е Сдружение с нестопанска цел „Арт център „Компас” - Център за изкуство и култура” в партньорство с РИ на МОН.

 

Деветото издание на празниците на младежкото сценично изкуство ще покаже по много от всичко – от народната приказка, през българските класици - Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Елин Пелин и Иван Вазов, и чуждите - Бранислав Нушич, Виктор Хуго Раскон Банда, до Шекспир. Богата палитра -    от трагедията, през фарса, до комедията. Ще ни разплакват, ще ни разсмиват, ще ни карат да мислим и да мечтаем. И всичко това с желание и плам, които само младите могат да ни дадат.

 

За първи път ще видим и уличен театър – на площада пред общината Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица ще представи „Клоунада“. Артисти на кокили, буфосинхронисти, нестандартни живи статуи, смях, закачки с публиката…. Шеговит поглед към живота, любовта и приключенията.

 

Заедно с програмата на Големия фестивал  за втора година в рамките на “Бургаски изгреви 2013” своя талант и умения в постановки на немски език ще покажат млади театрали от училища с изучаване на чужди езици в цялата страна.


„Театър в училище” е на тема „Европа и нейните ценности“и ще се проведе в зала „Космос“. Младите актьори ще бъдат  посланици на европейските ценности: толерантност, равенство, човешки права, приятелство, мирно съжителство. 

Инициативата се осъществява от Министерство на образованието, младежта и науката, посолството на Германия в България, Арт център „Компас”-Бургас, Фондация “Ханс Зайдел” - България и Гьоте-институт, София.

 

„Бургаски изгреви`2013”  има амбицията да докаже за пореден път, че не само миналото, но и настоящето и бъдещето на театъра е в Бургас, казват оргае

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed