18 Апр. 2024

Вие сте тук

Бургас иска да посреща 100 круизни кораба годишно

18.07.2013

Въпреки че Бургас все още не разполага с еобходимата инфраструктура и посреща 4-5 големи кораба годишно, амбициите са не след дълго да се приемат  100 кораба годишно. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов на първата си опознавателна среща посланика на САЩ в България Марси Рийс, цитиран от пресцентъра на общината.

 

Той изрази намерение  да развива круизен туризъм през следващите години съобщи, че  вече е установен в контакт с големите пасажерски компании, които оценяват потенциала на пристанището.  Кметът сподели пред гостенката си, че със съдействието на бургазлии, живеещи в САЩ, вече е влязъл в контакт с ръководството на град Тампа, Флорида – регион с огромен опит в круизния туризъм. Американският дипломат предложи услугите си и се ангажира да съдейства за задълбочаване на отношенията между двата града.

 

Кметът Николов представи идеята Бургас, който е първото пристанище в Черно море след Босфора, да стане част от нов круизен маршрут, който да минава оттук и да продължава в северна посока към Русия и Грузия. “Големите компании оперират предимно в Средиземно море. Ние искаме да ги привлечем в Черно море”, каза той в обобщение на темата.

 

Кметът и американският посланик обсъдиха още политическото положение в страната, живота на бургазлии година след атентата в Сарафово и възможностите за американски инвестиции тук.

 

“Чувала съм много за хубавите неща, които се случват в Бургас. Можем да си сътрудничим в областта на икономиката, културата и археологията, с която сте толкова богати”, каза в края на срещата Марси Рийс, която показа добро познаване на географията, водното богатство, птичия свят и амбициите на Бургас в областта на културата.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed