29 Март 2024

Вие сте тук

Брюксел е блокиран от протест на таксиметрови шофьори срещу Юбър

16.09.2015

Около 1000 таксиметрови автомобила блокират днес Брюксел в знак на протест срещу дейността на Юбър (Uber) - приложението за "споделено пътуване", което  според тях подбива цените в сектора, съобщи БТА.


В акцията се включват шофьори от Франция, Испания, Португалия и Германия. Белгийските медии съобщават, че без предизвестие са блокирани шосейните подходи към Брюксел, както и пътят към летището. Пътниците, които са се отправили към аерогарата, са принудени да изминат част от разстоянието до терминалите пеша.


Протестиращите настояват за среща с представители на Европейската комисия и на белгийското правителство. Според тях автомобилите на Юбър не отговарят на изискванията за сигурност на превозите, а шофьорите им избягват спазването на данъчните и осигурителните закони.


Медиите отбелязват, че шофьорите на Юбър всъщност плащат вноски към хазната като самонаети, както и че услугата е достъпна в Белгия вече година и половина. Днешният протест е поредната проява, с която се настоява за намеса на властите и пълната забрана на услугата на Юбър. През май белгийски първоинстанционен съд издаде първата в страната осъдителна присъда срещу шофьор на такситата Юбър и автомобилът му бе конфискуван. Според присъдата таксиметровите превози Юбър следва да бъдат възприемани като обществена услуга и да отговарят на съответните изисквания.


Юбър действа на основата на мобилно приложение, а шофьорите на "споделените таксита" управляват собствените си автомобили, когато имат желание. Единственото изискване е да разполагат с приложението, да имат регистрация в системата и да се свържат с нея, когато искат да работят, за да получават поръчки.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed