29 Март 2024

Вие сте тук

Бранимир Ботев обсъди с международни консултанти стратегията за туризма

23.01.2014

В рамките на  изложението „Фитур“ в Мадрид зам.-министърът се срещна и с принц Филипе

 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев проведе продължителна среща с президента на компания THR Eулогио Бордас и членове на неговия екип по време на втория ден от работното си посещение в Мадрид, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. Фирмата е международен лидер в изготвянето на национални стратегии в туризма и детайлизирани мастер-планове за развитието на тази индустрия. Срещата се състоя в рамките на международното туристическо изложение „Фитур“.

 

THR е част от световноизвестната тройка на най-добрите консултанти по развитие на национални брандове, стратегии и логистика в туризма заедно с „Хоруат интернешънъл“ и „Бостън консълтинг груп“. Техни клиенти са правителствата на почти всички водещи държави в сектора. „Добре е да ползваме тяхната експертиза, която се е доказала в международен план. Резултатът от услугите им са по-голяма разпознаваемост на съответната страна като туристическа дестинация, съществено увеличение на броя туристи, както и генериране на по-скъпи и престижни туристически продукти“, подчерта зам.-министър Ботев. Тези консултанти разполагат и с детайлна информация за Балканите, тъй като са работили за правителствата на Хърватия, Гърция, Румъния и Турция.

 

Беше постигнато съгласие г-н Бордас още този февруари да посети България и да се запознае с предварителната стратегия за устойчиво развитие на българския туризъм, подготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Той ще проучи също възможността да се създаде подробна стратегия за различните туристически продукти (море, планина, СПА и уелнес, културно-историческо наследство и др.), както и да се откроят водещите туристически региони в България. Изключителен интерес би могло да има експонирането на международния пазар на тракийската цивилизация и наследството на траките като култура по българските земи, стана ясно от разговора между Ботев и Бордас. Те единодушно подчертаха, че това е голям потенциал, който трябва да бъде разработен по съвременен начин и да обхване максимален кръг хора и страни. Г-н Бордас даде за пример как Мексико е превърнало културата на ацтеките, а Перу - на инките, в  туристически продукт. Траките също могат да бъдат изключителен коз на България, заключиха международните експерти.

 

Зам.-министър Ботев участва и в официалната среща на ресорните министри от страните, присъстващи на „Фитур“. Тя беше открита, а министрите – поздравени от наследника на испанската корона Филипе, принц на Астурия, придружен от съпругата си принцеса Летисия и министъра на индустрията,енергетиката и туризма на Испания Хосе Маноел Сория. Присъства и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. След официалното откриване Бранимир Ботев беше поканен на разговор с принц Филипе, който прояви подчертан интерес към България и се оказа много добре запознат с възможностите на страната ни за туризъм и с традициите ни за отглеждане на лозя и производство на вино. Зам.-министър Ботев обеща на принца на Астурия да му изпрати колекция от български вина, които да оправдаят тази репутация на страната ни.

 

С министър Сория Бранимир Ботев коментира постигнатите предния ден договорености с държавния секретар по туризъм Изабел Боррего Кортес. Беше постигнато съгласие България да получи информация за законодателството на Испания по поддръжката и управлението на културно-историческите паметници, както и в изграждането на туристически курорти.

 

Зам.-министър Ботев проведе и други срещи с ресорните си колеги от различни държави, сред които се открои разговорът с министъра на туризма на Андора Францеск Камп Торес. Тази малка страна има изключително развит туризъм и е ски зона с много луксозни хотели. Г-н Торес изказа ласкави думи за българския ски туризъм и за постигнатото от нашата държава през последните години в отрасъла. Той изяви желание да посети Банско и други наши зимни курорти. Оказа се също, че генералният директор на националния офис на туризма на Андора Бетим Будзаку говори прекрасен български. Той многократно е посещавал Варна и българското Черноморие и заяви, че би бил щастлив да съдейства за разширяване на сътрудничеството между двете страни в туризма.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed