16 Апр. 2024

Вие сте тук

Близо 100 млн китайски туристи са пътували в чужбина през 2013

10.01.2014

Общо 97 милиона китайски туристи са пътували в чужбина през 2013 година, което е рекорден брой за една утвърждаваща се като най-харчеща клиентела в света, съобщиха официалните китайски медии, цитирани от Франс прес.


Увеличението е с 14 милиона в сравнение с 2012 година и се очаква тенденцията да продължи заради перспективата за разрастване на средната класа във втората световна икономика, изтъква в. "Чайна дейли", позовавайки се на Националната агенция по туризъм.
През 2012 година Китай се издигна на първо място по разходи на своите туристи в чужбина с общо 102 милиарда похарчени долара, според Световната организация по туризъм (СОТ). Най-вероятно този брой ще бъде надхвърлен за 2013 година, прогнозира Сън Жуй от китайската държавна Академия за социални науки.


"Китайските туристи харчат толкова много в чужбина, че понякога ги наричат "подвижни портфейли", обяснява Сън Жуй пред в. "Чайна дейли".


В чужбина конкуренцията се ожесточава за привличане на китайски туристи, любители на лукса, които често пъти пътуват групово на обиколка в няколко страни. Изборът на входна дестинация е важна за печалбите на съответната страна. Първата столица на пристигане е тази, където туристът прави  най-много покупки, като при китайците те достигат до 1500 евро.


Затова много европейски страни, сред които опростяване на процедурите за издаване на визи за китайски граждани.


През 2000 година китайските туристи в света са били едва 10 милиона, по данни на СОТ.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed