23 Апр. 2024

Вие сте тук

Благой Рагин: освен магистрали ни трябват и нискотарифни летища

09.09.2011

Освен магистрали вече ни трябват и летища за нискотарифни полети. Затова трябва да подкрепяме правителството планираните инфраструктурни проекти да се случат. Това казва в интервю за вестник "Класа" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.  

Според него по отношение на онлайн резервациите България "изостава в конкуренцията с Италия и Гърция, с Франция, с Испания, защото там самолетите за техните курорти вървят като трамваи, през 5 минути. За 20-30 евро от Германия се отива до Испания. Затова благодарим за летище Балчик, но правителството трябва да намери и в Южна България едно такова резервно летище, което да поеме нискотарифни полети. Ние искаме да развием културния туризъм вътре в страната, СПА и балнеологията много силно дръпнаха напред, голф туризмът се съживява, ловният туризъм набира скорост", казва той.

Визите за граждани на страни извън ЕС според него са най-големият ни проблем. "Много се радвахме, че влязохме в ЕС. Но наред с хубавото, което ни даде ЕС, се наложи да „плащаме данък“. Става въпрос за това, че създаваме пречки на най-големите страни, които могат да бъдат наши гости - Русия, Украйна, Турция, Косово. Наскоро бях в Косово, там има интерес към зимните курорти, но проблемът е с визите. В момента текат много динамични разговори между Москва и Брюксел за облекчаване на визовия режим", казва Рагин.

Той разказва, че като бил в Испания това лято, разбрал, че и те са си решили въпроса, въпреки че са в Шенген и ЕС, с което ние се оправдаваме. "Не мога да кажа как, но са облекчили режима, на границата ги дават. Нашето външно министерство може да види как испанците и гърците са решили въпроса. Ясно е, че по време на криза трябва да има антикризисна мярка. Ние предлагаме издаването на 5-10-годишни визи", посочва Благой Рагин.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed