19 Апр. 2024

Вие сте тук

Бизнес пътувания: Германия, Русия и Турция са на прицел

08.01.2014

Германия, Русия и Турция са трите държави, към които българският бизнес ще се насочи за бизнес пътувания и контакти в чужбина през 2014 година. Това показват резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за страните, към които членовете й проявяват интерес за бизнес визити през новата година.

 

Веднага след тях се нареждат Китай и Сърбия, които са предпочитани за бизнес посещения от една трета от фирмите.  Проучването е проведено по електронен път в края на декември 2013 година.

 

Като цяло към държавите от ЕС (с изключение на Германия) се наблюдава по-слаб интерес за бизнес посещения, в сравнение с посочените по-горе европейски или азиатски страни. Въпреки това най-предпочитани от ЕС се очертават Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Полша и Холандия, към които всяка пета фирма проявява интерес за бизнес пътуване.

 

Намерението за износ на български стоки зад граница е водеща причина за бизнес пътуванията – при почти 80% от членовете на БТПП. Същевременно, около половината от фирмите (47%) се ориентират и към търсене на чуждестранни партньори за съвместни инвестиции в България.

 

Машиностроенето, услугите, строителството, производството на хранителни продукти и електрониката са секторите, към които най-много от анкетираните имат интерес за срещи с потенциални бизнес партньори от чужбина.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed