25 Апр. 2024

Вие сте тук

Безконтактните плащания – хит в заведенията

21.01.2016

Със 150% е нараснал броят на плащанията с безконтактни карти в Европа за година. Месечният обем на плащанията достига 2,8 млрд евро по данни на Visa. Те бяха представени от Петър Крилчев, мениджър развитие за Югоизточна Европа във Visa.

 

Най-много плащания се извършват във Великобритания и Полша, а най-голямата средна стойност на една покупка е в Италия.

В съответствие с общия ръст на безконтактните плащания се увеличава и използването на безконтакнти кредитни и дебитни карти в заведенията. В Словения стойността на безконтактните плащания  за година е 378 хил. евро, в съседна Гърция – 614 хил- евро, в Хърватия – 1 млн 140 хил, млн, в Румъния – 2,5 млн, в Полша – 278 млн, а в Чехия – 52 млн. Безспорен лидер в това оношение е Великобритания, където безконтактно са платени поръчки за 3,1 млрд евро в заведенията, сочат данни на  Visa.

 

Къде сме ние? В България към края на 2015 г една трета от пос-терминалите могат да приемат безконтактни плащания. Общо 11 банки към днешна дата издават безконтактни карти. Нещо повече, от януари тази години те вече са задължени да предоставят безконтактни пос-терминали на ресторантите при поискване.  

 

В заведенията за бързо хранене предимството е по-бързото разплащане на клиентите, което води до по-голям брой обслужени. Известна верига заведения във Великобритания е пресметнала, че само от спестеното време за обслужване на един клиент е спестила сума, достатъчна за откриване на 30 нови заведения.

 

За файн дайнинг ресторантите подобни разплащания също имат предимство, защото то става пред очите на клиента и елиминира подозренията за злоупотреби с кредитната карта.

 

Важно е да се знае, че устройствата са миниатюрни и удобни за използване. При транзакция до 25 лв не се изисква въвеждане на ПИН-код, а издаването на касов бон става само при изрично поискване от клиента – нещо, което също съкращава времето за обслужване.

 

Има възможност и за използване на мобилен пос-терминал, който позволява разплащанията да стават от мобилен телефон или таблет. За него са необходими само мобилно устройство, инсталирано приложение и картов четец. А степента на сигурност на подобно плащане е такава, че може да задоволи и най-взискателния клиент, убеден е Петър Крилчев.

 

Според него за ресторантьорите е важно да знаят тенденцията, според която ръстът на този вид плащания в заведенията е по-бърз, отколкото средното им увеличение за всички отрасли – със 180% годишно.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed