19 Май 2024

Вие сте тук

Банско в десятката на регионите с най-големи инвестиции

17.02.2012

Ски курортите край Благоевград са в десятката на областите, които са успели да привлекат най-много чужестранни и инвестиции за последните 10 години у нас. Това показват данни от проучване на Индъстри уоч, оповестени днес по БНТ.

В периода 2000-2011 г. цените на жилищата там се повишават средногодишно с 13 % при среден темп за страната от 11%. Строителната активност в региона се доближава до тази във Варна и Бургас.
През 2011 г. при среден коефициент на икономическа активност за страната от 67% през последните няколко години 69% от населението на област Благоевград е икономически активно.

Зимният ски туризъм в България отчита значителен ръст след 2002 г. В началото на глобалната криза общите приходи от чужди туристи нарастват със 140%. Дори по време на самата криза те надхвърлят стойностите от 2002 г. с около 115%. По предварителни данни на Евростат България е на първо място по ръст на посещенията на чуждестранни туристи в ЕС през последната година.

Тези резултати до голяма степен се дължат на модернизирането на ски курорта в Банско. Инвестицията за десет години е в размер на 65 млн. евро, вложени пряко в самите ски съоръжения. Тя обаче дава тласък в цялостното развитие на региона и води до допълнителни инвестиции за около 140 млн. лв. Над 1500 новооткрити фирми са открити в сферите на търговията и обслужването, преработващата индустрия, хотели и ресторанти. Създадени са 500 работни места в обслужването и туризма. Има повече от 230 заведения за обществено хранене, а базата за настаняване е в размер над 10 000 легла. Многократно са увеличени данъчни приходи за общината и държавата.
Наред с преките ползи за ускореното икономическо развитие зад тези числа се крият и още благоприятни ефекти за цялостното развитие на региона. Населението е повишило доходите си. В периода 2001 - 2011 г. средната работна заплата в област Благоевград се увеличава с 10% годишно. Заплащането за средни позиции в областта е по-високо, отколкото в Русе и Пловдив и редица други градове. Има и позитивна демографска тенденция. Благоевград е областта с най-нисък дял на възрастното население (над 65 г. възраст) в страната и същевременно делът на младото население е сред най-високите в България. Все повече млади хора остават на работа в Банско или разкриват малко предприятие в региона, а това означава и повече деца и ученици, разкриване на нови училища и разширяване на социалната инфраструктура.
Според коментара на Индъстри Уоч инвестициите в туризма са единственият път за развитието на Банско. Причината е, че повечето региони в България са облагодетелствани от възможността да развиват различни и разнообразни бизнеси, докато

регионът на Банско няма такъв избор.

Феноменът Банско обаче може да се повтори само от курорти, които имат развита инфраструктура и лесен транспортен достъп /летища и пристанища/. В райони с трудна достъпност инвестициите просто не могат да се възвърнат, защото хората нямат лесен достъп, категорични са експертите на Индъстри Уоч.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed