25 Апр. 2024

Вие сте тук

Банскалии доволни от развитието на града

14.02.2013

За разлика от жителите на повечето български общини в кризисните години, хората в Банско са доволни от посоката на развитието на града си и са наясно какъв е пътят за постигане на просперитет за поколения напред. Това показват данните от представително за общината изследване на социологическа агенция ЕСТАТ сред банскалии от началото на февруари 2013 година, направено по поръчка на Гражданско сдружение "Бъдеще за община Банско", съобщи БТА.

 

Над половината интервюирани са на мнение, че ситуацията в пиринското градче се подобрява, около една трета, че остава непроменена, а само 15% отчитат влошаване. Най-критични са младите и бедните, а най-ентусиазирани - хората между 40 и 60 години. И ако нагласите на хората в отдалечените от Пирин части на България по отношение на дилемата "природа или туризъм" са по-нюансирани, банскалии са далеч от подобни терзания. Според 80 и повече процента от тях разширяването на ски зоната и изграждането на допълнителни спортни съоръжения нямат алтернатива от гледна точка на развитието на общината и поминъка на нейните граждани. Радикалната позиция на правителството по въпроса и ентусиазмът около посрещането на трима министри в града преди седмица, постфактум обясняват защо преди малко повече от година банскалии смениха на кметския пост непоклатимия Александър Краваров с депутата от управляващата партия Георги Икономов.

 

Според изследването под 10 на сто от пълнолетните граждани на общината не биха подкрепили правителствено решение за незабавно разширяване на зоната за ски, докато три четвърти са на обратната позиция. Това, че "зелен" е мръсна дума за местните, се знае отдавна. Проучването обаче дава представа колко малка е подкрепата за позицията на екозащитниците - зоната за ски да остане в сегашния си вид. Само 2% твърдо застават зад това виждане, а още 12% го споделят, но при някакво условие. Сред тях се откриват най-вече жени и възрастни.

 

Данните потвърждават и това, което цяла България вижда в новините - в общината са налице сериозен конфронтационен риск и протестен потенциал, които могат да ескалират всеки момент и да сринат представата, че Банско е тихо, кротко, замогващо се курортно градче, с вкусни кръчми и предприемчиви хора. Близо две трети от анкетираните заявяват склонност да протестират в подкрепа на новите писти, а малко по-миролюбиво настроени са само жените и пенсионерите. Проучването ясно показва, че макар гледната точка на жителите на общината да е близка до консенсусната, за местната и централната власт няма да е никак леко да удържат баланса на интересите в региона и през следващите години.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed