29 Апр. 2024

Вие сте тук

Балканите стават бум за британците това лято според Skyscanner

10.05.2011

 

България е на 12 място в класацията на стоте дестинации

Макар че Испания остава цел №1 за британските туристи, популярността на Италия, Балканите и Гърция нараства. Това показват данни на популярния британски сайт Skyscanner за нагласите на жителите на Острова по отношение на лятната ваканция.

Италия изпреварва Франция

САЩ задържат втората си позиция в предпочитанията на британците, които продължават са си мечтаят за една дълга ваканция отвът океана въпреки тежките икономически времена. Третото място се заема от Италия, а четвърто – Турция. Франция, която миналото лято държеше третото място, тази година отстъпи с две позиции и заема едва пето място.

След лято-2010 г. Гърция също се изкачи с две места в класацията. За нея ще е добра новината, че британците продължават да изпитват желание за почивка в южната балканска държава. Португалия заема седма позиция, Кипър е номер 8, а Великобритания остава на девето място за сочствените си туристи. Последното десето място се заема от Хърватия, която измести от него Тайланд.

Балканите - голямата новина

Най-голямата новина идва от Косово, което влезе за пръв път в класацията и се изстреля направо на 67-ма позиция. Интересът към Балканите нараства като цяло – Сърбия се изкачва с 11 места до 40-та позиция, Македония влиза в топ-100 и заема 95-то, Албания е на 39-то място, а Босна и Херцеговина успяват да заемат последната 100-на позиция.

България заема 12-то място, като се изкачва с 4 места в класацията.

С разнообразните си възможности за градски туризъм, прекрасна крайбрежна ивица и планински курорти интересът на британците към Балканите очевидно нараства, най-вече защото предлагат добро съотношение цена-качество.

Интересът към луксозни морски курорти намалява

Като цяло интересът към луксозните плажни дестинации намалява, констатира Skyscanner. По-малко е търсенето на Мавриций, Антигуа, Барбуда и Сейшелите, които изчезват от 100-те най-популярни дестинации за британците. Най-вероятно това се дължи като общия спад на интереса към луксозните курорти, отбелязва сайтът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed