19 Апр. 2024

Вие сте тук

Байко Байков: 2015 г е най-лошата за туризма от 10 години насам

19.10.2015

Тази година е най-тежката за българския туризъм за последните 10 години. Това заяви в Русе председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков.


Според Калин Драганов от АБТТА културният туризъм в България се развива основно в общините. По думите му българските общини са вложили огромни средства за реконструкцията на обекти и изграждането на нови. Няма точна статистика, но в АБТТА се отчита увеличение на посещението им от български туристи, като на някои места то е почти десетократно. Важно е обаче да се увеличи туристопотокът и от чужбина.


"Важно е нашето министерство на туризма да вложи повече усилия за представянето на България като изключително интересна за културен туризъм дестинация. Интересът се предизвиква единствено и само с реклама", каза Драганов.
От гледна точка на видовете туризъм страната ни е най-известна с морето. Спадът за първите осем месеца е девет процента. Той се дължи на намалението на броя на туристите от Русия и Украйна. На европейските пазари не се наблюдава съществен спад.


Според Драганов усилията трябва да се насочат към европейските пазари - "особено към страните от "бившата социалистическа общност, където резервите са много големи".


Той информира, че очакванията са предстоящият зимен туристически сезон да бъде добър. Основно туристите са от Великобритания, Русия и Турция. Драганов даде пример, че за края на януари в Пампорово вече няма свободни места.


В Русе АБТТА, със съдействието на общината, организира работна среща между представители на бизнеса и местната власт на тема "Сътрудничеството между обществения и частния сектор - платформа за устойчиво туристическо развитие".

 

Програмата на форума е обособена в няколко отделни модула и включва дискусии относно законовите и институционалните бариери, възпрепятстващи развитието на българския туризъм, презентации на регионалните туристически ресурси и двустранни бизнес срещи.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed