29 Март 2024

Вие сте тук

Атракционните пътувания с влак ще се увеличават

20.04.2017

Броят на атракционните железопътни пътувания ще се увеличат и Министерството на туризма и БДЖ ще продължат да работят съвместно за тяхното популяризиране. Това стана известно след срещата на министър Стела Балтова с представители на ръководството на холдинга и туроператори,  инициирана от нея. В разговора участваха изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД инж. Георги Друмев и управителят на „БДЖ – пътнически превози“ ЕООД инж. Христо Иванов, съобщи пресцентърът на туристическото ведомство.

 
Министър Балтова благодари за успешното партньорство и изрази задоволство от провеждането на последните атрактивни пътувания с влак на Лазаров ден до Кюстендил и на Цветница до Черепишкия манастир. В композицията, теглена от парния ретро локомотив „Баба Меца“, се включиха общо над 1000 туристи.

 

Според министър Балтова тези резултати са продължение на срещите с колегата й - министъра на транспорта Христо Алексиев, на които са обсъждани нови съвместни туристически услуги. Този продукт носи приходи, но трябва да се преодолеят някои технически проблеми. Ползите от него са големи, затова трябва да се развива и предлага целогодишно, каза тя.


Последните атракционни пътувания преди Великден са преминали при голям интерес и БДЖ иска да ги развива максимално, поясни Инж. Друмев . Идеята е да се покажат на българските и чуждите туристи не само районът на София, но и други части на страната, като за някои от тези маршрути с парен локомотив от днес вече се продават билети.

 

На 6 май ще се реализира маршрутът Г. Оряховица-Трявна. За 24 май са планирани три пътешествия – за ученици по трасето София-Банкя, и още два, които ще включват Варна, Плиска и други интересни исторически места. На 1 юни БДЖ ще зарадва децата с пътуване до Копривщица или други възрожденски градове. При всеки от тези турове ще могат съпътстващо да се посетят извън жп линията местни забележителности.


БДЖ се опитва да насити специалните дати от календара с такива пътувания. Привлекателен е също Фестивалът на розата в Казанлък на 3 и 4 юни, към който проявяват голям интерес корейски и японски туристи. Добър повод може да е също Празникът на черешата в Кюстендил. Ръководството на компанията е готово в състава на пътническите превози да се създаде самостоятелна структура само за такива атракционни пътувания, която да поеме несвойствените за туроператорите дейности, стана ясно на срещата.


Вече е обявена процедура за модернизация на още 4 вагона, а в депо София се възстановява и още един уникален военен локомотив, увери Друмев. Търсят се възможности за възстановяване на още един локомотив за теснолинейката Септември-Добринище. За индустриалните пътувания е възможно да се използва потенциалът на „Товарни превози“ или БЖК, ако има интерес, но това трябва да се реализира чрез процедура за обществена поръчка. БДЖ ще се стреми да реагира по-гъвкаво и бързо занапред, за да може туроператорите да получават в рамките на месец информация за възможностите й по техни актуални оферти.


Представителите на бизнеса подчертаха интереса на чуждестранните туристи към тези специализирани услуги, които могат да носят печалба за всички и правят България все по търсена дестинация. Те обърнаха внимание и на перспективите пред т.нар. индустриален туризъм, но за него е нужна по-гъвкава организация между БДЖ и подизпълнителите. Министър Балтова сподели, че от 7-8 години индустриалният туризъм има сериозно развитие в страни като Франция, Япония, Полша и др. България според нея има потенциал да напредне и в тази посока. Туроператорите предложиха още отсега да се фиксират дати за атракционни пътувания през 2018 г. и да се продават блок места за бизнеса с отстъпка, както и да се предвидят гъвкави срокове, за да може да се реагира към търсенето на чуждите пазари.      


Министър Балтова обобщи, че ще отправи препоръка следващият кабинет да развива тези пътувания като перспективен продукт. 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed