28 Март 2024

Вие сте тук

Асен Василев: „Слънчев бряг“ АД и община Несебър да сключат договор за управление на курорта

17.05.2013

„Слънчев бряг“ АД и община Несебър да подготвят до  30 май май вариант за проект на договор, който ще регламентира публичното управление на активите в зоната. Това предложи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на среща днес с представители на държавното „Слънчев бряг“ АД, сдружения на собственици на обекти в курорта и кмета на община Несебър Николай Димитров. По време на разговора бяха обсъдени различни проблеми, свързани с неизяснената собственост върху инфраструктурата в зона „Изток“ на курорта и наличието на незаконни търговски обекти.

 

Като начало договорът може да е с 10-годишен срок и възможност за удължаване. Управлението на курорта на основата на такъв договор би могло да бъде решение на натрупани и нерешени проблеми в продължение на повече от десетилетие.

 

Два типа са проблемите в Слънчев бряг – поддръжката на инфраструктурата, което  включва събиране на такси и данъци, и контролът върху дейностите, транспортната схема, безопасността на превозните средства, развитието на зелени площи и др., подчерта министър Василев. Чрез договора за управление от общината ще се контролират и приходите, и същевременно интегрирано ще се поддържа инфраструктурата. Така реално ще й се възложат и права, но и задължения, а акционерното дружество ще е финансов инвеститор.

 

Кметът на Несебър Николай Димитров ще се допита до юристите в общината и ще предложи този вариант на общинския съвет. Такъв договор е възможен само след решение на местния парламент.        

 

Всички страни в срещата бяха единодушни, че трябва да бъдат премахнати незаконните обекти в курорта, независимо на чия територия се  намират, и това трябва да се извърши от конкретните им собственици. Министър Василев ще поиска от регионалното министерство окончателна справка колко са незаконните обекти в Слънчев бряг и предложи да се сформира обща комисия с представители на всички заинтересовани страни, която да ги опише. 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed