04 Май 2024

Вие сте тук

Американски вина за пети път в София

18.06.2014

“Beyond Discovery” е девизът на традиционното представяне на американски вина в България. В резиденцията на американския посланик  Марси Рийс в София снощи се проведе  годишната промоция на американски вина, към които тази година за пръв път бяха добавени и говежди стекове.

 

Събитието, което се организира за пети път,  беше организирано от Департамента по земеделие на САЩ към Посолството на САЩ в България.

 

Към днешна дата САЩ е на 4-о място в света по износ на вино в света, като основна част от него се изнася за европейския континент, подчерта Посланикът на САЩ  Марси Рийс.

 

Около 15 изби от Калифорния и Вашингтон, внасяни от пет български компании, представиха широка палитра от произвежданите от тях вина. Някгиои предлагаха вина за ценители, а други се ориентираха към по-масовия вкус. Имаше и вносители, които заложиха на модерните тенденции и вкуса на по-младото поколение.

 

Според вносителите българите все още не познават достатъчно калифорнийските вина и затова не ги търсят. Търсенето на евтини вина и модата, която през последните години провокира интереса към вината от Новия свят, попречиха на българина да ги оцени по достойнство, бе общото мнение. Очакванията им са да продължи търсенето на вина от по-нисък и среден клас, въпреки че никога не липсват ценители, които се ориентират към вината от най-висока категория.

 

Личният шеф-готвач на американския посланик Станислав Петков демонстрира как се приготвя на барбекю американското телешко месо.  По  думите му фактът, че животните говедата са хранени с царевица, допринася за специфичния вид на месото, което съдържа мазнина между мускулните влакна. А това според него му придава специфичен вкус  и аромат.  Според шефа най-добрият начин за консумиране на телешко месо е то да бъде розово, и хората не бива да се страхуват от това.

 

Гости на събитието бяха  политици, медийни и кулинарни звезди, сомелиери, ресторантьори, хотелиери, и други популярни личности, бяха посрещани лично от Нейно превъзходителство Рийс и съветника на американските посланици по земеделските въпроси за Източна Европа, г-н Майкъл Хени.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed