28 Март 2024

Вие сте тук

"Албена" се обяви против шистовия газ

17.01.2012

"Албена" АД е категорично против проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличния удар, заяви ръководството на дружеството в разпространено публично становище.

Всяка година в курорта отдъхват над 150 000 туристи от цял свят, а дружеството притежава около 20 000 декара земя, която се напоява от дълбоководни сондажи, добавят от компанията.

"Албена" като публично дружество, чиято дейност е свързана с туризъм и земеделие, е пряко заинтересована страна да опази въздуха, водата, почвата от всякакъв вид замърсявания. Според изпълнителния директор на туристическата компания Красимир Станев, преди да се предприеме каквато и да е дейност, свързана с хидравлично разбиване на шисти и употреба на токсични и канцерогенни химикали, трябва да се инициира широко обществено обсъждане по темата. Трябва да се чуят всички авторитетни учени и да се изясни въздействието върху околната среда, смята той.

От дружеството настояват за законова забрана на дейности, които водят до риск за здравето на хората и чистотата на природата.

От "Албена" АД припомнят, че са спечелили съдебно дело срещу намерението на инвеститор да открие втори рудник за добив на манган близо до курорта, като са защитили каузата за опазване на Батовската долина чиста.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed