06 Май 2024

Вие сте тук

Авиокомпания гигант създават в САЩ

14.02.2013

Американ еърлайнс (American Airlines) и Ю Ес еъруейз (US Airways Group Inc.) обявиха днес официално, че са се споразумели да се слеят чрез сделка за 11 милиарда долара. Това ще доведе до създаването на най-голямата авиокомпания в света, предадоха световните агенции.


Oбединената авиокомпания ще носи името Американ еърлайнс, но ще се управлява от главния изпълнителен директор на Ю Ес еъруейз Дъг Паркър, уточни Асошиейтед прес.


Късно снощи управителните съвети на двата въздушни превозвача одобриха сделката и днес компаниите обявиха споразумението.
Сливането ще сведе броя на водещите американски авиокомпании до четири: новата Американ, Юнайтед (United), Делта (Delta) и Саутуест (Southwest).


Сделката е победа за по-малката компания Ю Ес еъруейз, която настоя за сливане почти веднага, след като компанията майка на Американ еърлайнс - Ей Ем Ар (AMR Corp.) подаде молба за съдебна защита от кредитори през ноември 2011 година, отбелязва АП.
След като бе обявена в несъстоятелност, Американ еърлайнс продължи да функционира по силата на член от закона за фалитите, който гарантира на компаниите защита от кредитори, докато преструктурират дълговете си.


Паркър ще бъде главен изпълнителен директор на новата компания, а главният изпълнителен директор на Ей Ем Ар Том Хортън пък ще бъде председател на управителния й съвет до първото акционерно събрание, вероятно в средата на 2014 година.
Акционерите на Американ еърлайнс ще притежават 72 процента от обединената компания, а Ю Ес еъруейз ще държи останалите 28 процента, допълва ДПА.


Съвместният въздушен превозвач ще предлага над 6700 полета на ден до 336 дестинации в 56 страни и ще запази всички летищни центрове, обслужвани в момента от Американ еърлайнс и Ю Ес еъруейз.


Очаква се от 2015 година авиокомпанията да спестява 1 милиард долара годишно.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed