19 Ян. 2022

Вие сте тук

Турция е в топ-10 на пазарите за входящ туризъм у нас

16.07.2018
Снимка: 
архив

Турция влиза в първата десятка на пазарите за входящ туризъм в България. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова в разговор по телефона с новия министър на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, съобщи пресцентърът на министерството.


За периода януари-май на тази година над 264 хил. турски граждани са посетили България, като ръстът е 9,1% спрямо същия период на 2017 г. , е добавила министър Ангелкова. През миналата година туристическите посещения от Турция са повече от 636 хил., което е с 12,5% повече в сравнение с предходната година. А за последните пет години турските туристи, посетили България са нараснали двойно, е посочила тя.


Разработването на така наречения "Балкански маршрут" е една от темите, обсъдени от двамата министри. Те са се обединили около мнението, че този продукт ще е от изключителна полза за привличането на туристи от далечни дестинации и в двете страни. Министър Ангелкова е подчертала, че е от ключово значение да имаме индивидуална услуга, с която да отговорим на нуждите на посетителите от отдалечени държави като Китай и Япония, като е допълнила, че това ще надгради предлаганите туристически продукти и в България, и в Турция. Тя е припомнила, че създаването му е било предложено и подкрепено на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж", организиран в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.


Министър Ангелкова е поканила турския си колега да се включи във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. Той се организира под егидата на Световната организация по туризъм и ще се състои от 14 до 16 ноември в София.


Министър Мехмет Ерсой е изразил надежда двете съседни страни да продължат ползотворното си сътрудничество в туризма. Той е допълнил още, че ще подкрепя и съдейства за организирането на всякакви инициативи, които ще допринесат за успешното развитие на сектора.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed