08 Дек. 2022

Вие сте тук

София - на 184-то място в класация на най-скъпите градове

28.06.2017

София попада на 184-та позиция в класацията за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 г., в 26-тото поред проведено изследване от консултантската компания Merser. Столицата ни дели това място заедно с индийския град Калкута.


Проучването включва кошница от над 200 вида ежедневни стоки и услуги, които обитателите на дадено населено място (включително и чужди граждани) са принудени да плащат всекидневно. В кошницата е включена цялата палитра от хранителни стоки, месо, плодове и зеленчуци, алкохол и тютюн; домакински и общи услуги, както и услуги и стоки за отдих; електрически стоки, автомобили, облекло; комунални такси и др.


В глобалните топ 10 на най-скъпите градове за живеене, класацията е следната: номер 1 като "най-скъп град за живеене" е Луанда в Ангола. Следват: Хонг Конг /2/, Токио/3/, Цюрих/4/, Сингапур/5/, Сеул/6/, Женева/7/, Шанхай/8/, Ню Йорк/9/ и на десета позиция - швейцарският град Берн.


Луанда се е "изкачил" до номер 1 като най-скъп град в света заради огромната инфлация на местната валута, засиленото търсене на петрол и високите цени на вносните стоки, което надува цените на всички стоки и услуги и разходите за живот, отбелязва изследването.


От градовете в нашия регион, които попадат в класацията на Merser, Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул - 142, Атина - 144, Тирана - 189, Белград - 198, Сараево - 202, Скопие - на 206-то място и др.


В класацията прави впечатление, че три швейцарски града за поредна година са в топ-10 на най-скъпите градове в света. В Цюрих тричленно семейство се нуждае от над 3 600 долара на месец като разходи за живот, докато същото семейство в Женева харчи 3 500 долара на месец.


Освен това средният жител на Цюрих изкарва 41 долара на час, преди данъците, което е 21 пъти в повече от средния жител на град като Киев (класиран на 163-та позиция).


Високите доходи позволяват жителите на Цюрих да работят около 20 часа, за да могат да си купят примерно Айфон 6, при средно 627 часа работа за жителите на Киев, показва изследването.


По данни на НСИ общият среден годишен доход на домакинство в България през миналата година е бил 12 666 лв., а общият годишен разход - 11 968 лв., като доходите и съответно разходите в столицата София са сред най-високите в страната. 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed