26 Септ. 2022

Вие сте тук

Френският камамбер се връща на китайския пазар

23.10.2017

Китайските санитарни власти отмениха забраната върху вноса на някои меки сирена, сред които са и известните френски сирена камамбер и бри, съобщи Франс прес.


"Това е истинско облекчение, но стъпката бе очаквана, защото китайската администрация веднага прояви воля да не бави решението", коментира Венсан Марион, съосновател на компанията Чийз репъблик (Cheese Republic), която се определя като главния бутиков онлайн търговец на сирена в Китай.


"Забраната бе само за кратко време, така че това не разстрои бизнеса ни. Сега можем да продължим", каза Аксел Моро, управител на френския ресторант "Парадокс" в Пекин.


Китайските митници започнаха преди два месеца, напълно неочаквано, да блокират вноса на меки сирена или на сирена със зелени петна като камамбер, бри и рокфор, или италианската горгонзола.


Тези видове продукти съдържат бактерийни култури, които по традиция се използват в производството на сирена в Европа. Само че според китайското законодателство няма пълня яснота доколко законни са този тип бактерии.


След срещи миналата седмица между представители на ЕС и на китайските санитарни власти стана възможно да се намери изход от ситуацията, посочи Уилям Фингълтън, говорител на делегацията на ЕС в Пекин.


"Отсега нататък има черно на бяло, че тази категория сирена се внася законно. Така че новината е много добра за френската и европейската млекопреработвателна промишленост, защото това положение е за дълго", подчерта Венсан Марион.


Потреблението на млечни продукт силно се увеличи в Китай през последните десетилетия, но сиренето продължава да се консумира основно от чуждестранна клиентела, отбелязва АФП.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed