08 Дек. 2022

Вие сте тук

"България открадна от Хърватия германските туристи"

21.07.2017
Снимка: 
архив THExperts

"Българите отнеха на хърватите любимите гости" - германците, съобщи БТА, позовавайки се на хърватските вестници "Слободна Далмация" и "Ютарни лист".


След като Европейската туристическа комисия /ЕТК/ тези дни излезе с доклад за тенденциите в туризма през първата четвърт на 2017 г. и специално посочи, че германските туристи в Хърватия за този период са осем процента по-малко, а нощувките са намалели с цели 15%, се налага се въпросът губи ли Хърватия най-верните си почитатели.


Данните се потвърждават и от хърватските месечни доклади за състоянието на пазара, които показват, че най-големи загуби на германски туристи са отчетени през май - 23% посещения по-малко и цели 32 процента нощувки по-малко.


Същевременно ЕТК отбелязва още един парадокс - хърватският пазар, заедно с турския, е един от редките европейски пазари, които бележат спад на броя на германските туристи преди сезона. При това повечето популярни туристически дестинации в Европа тази година са привлекли повече гости от Германия.


Това се отнася особено за съседните страни, първа сред които е България, пише "Ютарни лист". По данни на ЕТК през първата четвърт на 2017 г. България е отчела ръст на германските туристи с 40 процента.


България е новата зимна дестинация на германските семейства, които решиха да сменят много скъпите австрийски и швейцарски ски курорти със значително по-евтините балкански, съобщава ЕТК.


Същевременно тази година 26% повече германци посетиха Сърбия, 25% повече отидоха в Черна гора, 18% повече германци предпочетоха Румъния и много по-голям брой темски туристи са посетили Унгария.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed