27 Февр. 2024

Вие сте тук

България - център на здравето в Европа

26.09.2017

От основаването си до днес – вече над 10 години, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) работи за превръщането на България в център на здравето в Европа, обединявайки около това послание усилията на бизнеса и инвеститорите, държавата и туристическите сдружения. Организираните всяка година професионални форуми в българския туризъм, които представят СПА индустрията до днес, утвърдиха конгресите на съюза като най-значими форуми в областта на медикъл спа, спа и уелнес туризма.

 

БСБСПА позиционира България на европейската СПА карта с успешното провеждане на 18-я Годишен конгрес на Европейската СПА асоциация  (ESPA) през 2013 г. в Поморие. На този най-значим в Европа форум, членовете на съюза обединиха усилията си за представяне пред туристическия бизнес, държавата и общините на последните световни изследвания, новости, добри практики, изисквания на клиентите в областта на медикъл СПА и СПА туризма. Неговият успех и резултати мотивираха БСБСПА да превърне Годишните си конгреси и престижните си награди в стимул за българската СПА индустрия, за да стане тя още по-печеливша с името на страната като разпознаваема целогодишна туристическа дестинация.

 

Четвъртият конгрес на съюза от 26 до 28 септември т.г. в Кюстендил продължава традицията да бъде секторна платформа, която събира на едно място инвеститори, експерти, организации, туроператори и общини, културни и образователни институции, работещи в и за сферата на СПА индустрията и СПА услугите. Предстоящият форум на тема: „Иновации и развитие на българските СПА дестинации. Проблеми пред общините и бизнеса” се провежда с партньорството на Министерство на туризма и Община Кюстендил. Сред неговите цели е не само запознаване на участниците с последните иновации и тенденции в СПА и уелнес бизнеса. Лекторите в отделните панели на конгреса ще представят различни гледни точки към СПА индустрията като един от най-успешните и специфичните видове туризъм днес, който обединява природните и минералните ресурси, здравословното хранене, физическата активност, духовните практики в името на най-силния терапевтичен ефект върху здравето, философията и самочувствието на съвременния човек.

 

Развитието на иновациите, разширяването на комплексните пакети от нови СПА услуги,  тенденциите в СПА процедурите, откриването на уелнес философията и др., са част от цялостната концепция за здравословен начин на живот, която предлагат най-модерните европейски СПА комплекси и хотели. Тази концепция включва към грижите за доброто физическо и емоционално здраве на съвременните хора, все по-натоварените и стресираните „дигитални номади”, и ключовата грижа за духовното им състояние. Съчетанието на СПА и културен туризъм е пример за надграждане на позитивни емоции и нови познания чрез запознаване с наследството, културата, изкуството и музеите, които предлагат СПА дестинациите. Кюстендил е добър пример за възможността туристите да използват уникални природни и минерални ресурси, но и да се обогатяват и релаксират в зареждащата среда на вековните исторически и културни традиции, запазени от времето на Римската империя  на Улпия Пауталия - прочутият Град на изворите.

 

В резултат на над 120-годишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” в Кюстендил се намират и са представени изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди. В археологическата и нумизматичната експозиция в зала „Асклепий” са експонирани над 1000 културни ценности, които дават възможност за запознаване с културно-историческото развитие на Кюстендил и с многовековните пластове на времето от VII-VI хилядолетие пр. Хр. до XIV в. Днес в зала „ Стримон” е експонирана временна етнографска изложба „С дъх на билки –лечебни и магични” , а в изложбена зала на Джамия „Ахмед бей” е представена временна археологическа изложба „Пътят: време без граници”, представяща резултатите от спасителните археологически проучвания по трасето на АМ „Струма”.

 

Гостите и туристите на Кюстендил могат да посетят бисера на средновековното архитектурно и художествено наследство в Кюстендил - църквата „Св. Георги” (XI-XII в.). Тя е един от най-ценните и добре запазени средновековни паметници в България. В реставрираната къща на Ильо Марков, един от най-бележитите дейци на българското национално-освободително движение, е уредена експозиция на тема: „Национално освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. В къщата-музей „Емфиеджиева къща”, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, е представена музейната експозиция „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX в.”. Във възпоменателната къща-музей „Димитър Пешев”, с оригинални вещи, снимки и  документи, са представени драматичните събития от март 1943 г. и световнопризнатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на 50 000 български евреи през Втората световна война.

 

Художествената галерия в Кюстендил, носеща името на най-значимия световно известен български художник Владимир Димитров – Майстора, притежава най-голямата колекция от негови творби, подредени в постоянна експозиция. Галерията съхранява и периодично урежда изложби и на други именити художници от Кюстендилската художествена школа като Стоян Венев, Кирил Цонев, Мориц Бенционов, Никола Мирчев, Асен Василиев и др.

 

Марияна Добрева, заместник-председател на УС на БСБСПА и инвеститор в СПА хотел „Стримон Гардън“: Работата вобластта на СПА туризма привлича не само с предизвикателствата в професионален план, но и с това, което показва уникалността на България: лековитата минерална вода, красивата природа и древната ни история. И до днес гледам на хотелиерството повече от романтичната му страна – в туризма хората продават мечти. Но от другата страна са усилията на инвеститорите да предложат на туристите високо качество на услуги, еквивалентно на европейското,  съвременна хотелска база, уют и вкусна екологична храна. Това доказва днес Кюстендил, който постепенно заема своето място сред популярните балнео и СПА дестинации. Добрата работа в екип с местната власт започва да дава резултати и освен в България, дестинацията е разпознаваема вече и на Европейската СПА карта - през 2016 г. общината спечели наградата на ЕСПА за иновативна СПА дестинация.

 

При нас също е голям проблемът с кадрите, но скептично съм настроена за вноса на кадри. Вярвам, че по-големия успех е в съвместните усилия на бизнеса и държавата да задържат и стимулират българските професионалисти. Това може да стане с още по-активно сътрудничество с университетите и с повишаване на заплащането в сектора. Но е възможно само, ако не сме дестинация за евтин туризъм, а туризъм, който предоставя най-добрия продукт, вкл. и в СПА индустрията. Като инвеститор в Кюстендил съм особено горда, че предстоящият Четвърти конгрес на нашия съюз ще се проведе именно тук - в един град снад 20-вековната история като балнеоложки курорт с подкрепата на Министерство на туризма и Община Кюстендил. Смятам, че ни предстои един важен форум, на който ще бъдат поставени основни проблеми пред бъдещото развитие на медикъл СПА туризма на България.

 

Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов”  – Кюстендил: „Красивият ни и древен град Кюстендил, наред с развитие на СПА туризма, има голям потенциал и за развитие на културен и познавателен туризъм. Поради високата стойност и значимост на паметниците от антична Пауталия, средновековният Велбъжд и възрожденският Кюстендил, градът е обявен през 1977 г. за Архитектурно-археологически резерват „Пауталия, Велбъжд, Кюстендил”. Отличителността на Кюстендил е, че той е един от малкото градове в България, в който са съхранени на едно място и могат да бъдат посетени паметници на културата от всички исторически епохи. През  последните няколко години по проекти на община Кюстендил и Регионален исторически музей най-стойностните и емблематични паметници в града като средновековната църква „Св. Георги”, късносредновековната „Пиргова кула”, късноантичната и средновековна крепост на хълма „Хисарлъка” и др., са цялостно реставрирани и социализирани за нуждите на съвременния културен туризъм.

 

В музейните трезори и експозиции на РИМ „Акад. Йордан Иванов” и Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” се съхраняват  и са показани над 130 000 културни ценности, в това число уникални образци от праисторическия (VІІІ-І хилядолетие пр.Хр.), тракийски и античен период, българско средновековие, възраждане и следосвобожденски период. За музейната ни колегия ще бъде чест и удоволствие да представим част от изключително богатото културна наследство на Кюстендил на българските и чуждестранни участници и гости на конгреса на БСБСПА.

 

След успешните конгреси на БСБСПА в Поморие, Хисаря, Сандански, кк „Св. св. Константин и Елена” – Варна, Кюстендил очаква след броени дни десетки български и чуждестранни участници като туристическа дестинация, която привлича с история, култура и природа, обединени около уникални качества на минералните води на прочутия Град на изворите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed