19 Ян. 2022

Вие сте тук

Николина Ангелкова: 7 от 100 евро инвестиции в България са вложени в туризма

19.10.2017

Близо 13% от БВП в България, чиято обща стойност надхвърля 11,6 млрд. лв. през 2016 г, е създадена от туристическия сектор и свързаните с него икономически дейности. За този период работещите в сектора и свързаните с него отрасли са били 363 хил. души, което е близо 12 на сто от всички заети в България. Това показват данни на Световния съвет по туризъм и пътувания, цитирани от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на тържествена церемония по повод 50 години от създаването на специалността "Туризъм" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и 45 години от учредяването на катедра "География на туризма", съобщиха от министерството.


Туризмът е сред най-динамично развиващите се отрасли в българската икономика. Седем от всеки 100 евро, инвестирани у нас, са вложени в туризма. Цифрите са достатъчно показателни за перспективите, които открива секторът за реализацията на младите и образовани хора, е отбелязала Ангелкова.


Немислимо е България да бъде разпознаваема, привлекателна и търсена туристическа дестинация за четири сезона без помощта и професионалността на кадрите, които се посвещават на важния за просперитета на България сектор, е заявила Ангелкова и е допълнила, че положителните статистически данни потвърждават развитието на туризма в България.

 

Данните до момента показват, че отново ще имаме успешна година в туризма след рекордната 2016 г.  От началото на годината до края на август общият брой посещения на чуждестранни туристи в България 6 532 994. Ръстът спрямо същия период на миналата година е близо 8 на сто, сочат данните на НСИ.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed