19 Ян. 2022

Вие сте тук

3,5 пъти се е увеличил броят на речните круизни кораби в Европа за 15 години

04.07.2018

Повече от 350 круизни кораба плават днес по вътрешните водни пътища на Европа - основно по реките Дунав, Майн, Рейн и Мозел. Преди петнайсетина години техният брой е бил не повече от 100. Това е доказателство за нарастване на интереса към речните круизи, смята капитан Светослав Филев, изпълнителен директор на Дунав Турс, единствената българска компания, специализирана в речния круизен туризъм. Пред БТА той заяви, че това е сериозно предизвикателство за компанията със седалище в Русе.

 По думите му дунавски държави като Унгария, Словакия, Сърбия, Хърватия и Румъния нямат присъствие на този пазар. Към момента компанията е собственик на четири кораба с общ капацитет от 640 легла.


Догодина се очаква флотът на дружеството да се увеличи. В холандска корабостроителница се строи моторният кораб "Адора". Той ще е най-големият и модерен плавателен съд от флота на компанията - с дължина от 135 метра и широчина 11,40 метра. Ще има 95 кабини на три палуби, като част от тях ще са с френски балкони и в тях ще могат да пътуват 190 туристи. Освен обичайните за този тип кораби - основен ресторант и панорамен бар, е предвиден и кърмови ресторант, в който ще се предлагат алтернативни менюта по избор, а туристите ще могат да наблюдават как се приготвя храната им.


Предстои корабът да бъде пуснат на вода през пролетта на 2019 г. Той ще плава под български флаг за един от основните партньори на русенската компания - известен германски туроператор, чиито първи пасажери ще се качат от Пасау в началото на април идната година.


Инвестицията за новия кораб от почти 33 млн. лева. За първи път ще имаме много различен както в техническо, така и в интериорно отношение кораб, каза кап. Филев.


Корабите на компанията работят на пълен капацитет през този сезон. През миналата година с плавателните съдове на дружеството са пътували около 22 000 туристи. Сред чужденците, които ползват услугите на компанията, най-многобройни са германците - над 90%. Има също австрийци, швейцарци, но също американци, австралийци, канадци.


Екипажите на корабите са еднородни - българи, владеещи добре немски и английски език. Кухнята на борда е гордост за дружеството и предлага специалитети от българската и интернационална кухня. За да са доволни туристите, на борда на корабите се организира целодневна анимационна програма, включваща представяне на българския фолклор, състезания, беседи, скечове, дегустация на български вина и други.


Увеличава се и броят на българските туристи, които пътуват с корабите на компанията. През миналата година  един от корабите бил предложен само с български туристи, като бил продаден целият круиз.


За 2018 г. са планирани  два круиза за българи - в края на октомври и в началото на ноември. Единият е по река Дунав, с маршрут Пасау-Будапеща-Пасау, а другият е по река Рейн - Германия - Холандия - Белгия. И двата круиза вече са продадени, каза Филев. По думите му дружеството залага на постоянно обновление на флота си и увеличение на капацитетите си при запазване на високото качество на туристическия продукт, който предлага.

Както в целия туристически бранш, така и при речните круизи има недостиг на подготвени кадри. Според капитан Филев напоследък се наблюдава отлив от професиите "капитан", "моряк",  има недостиг и на обслужващия персонал.
Проблемът с кадрите напоследък се задълбочава и смятам, че ще бъде едно от сериозните предизвикателства в бъдеще, коментира той. По думите му гладът за кадри в сферата на речния круизен туризъм се е увеличил и заради нарастващия брой на корабите. Не са малко и българските квалифицирани специалисти, които работят на плавателни съдове под чужд флаг.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed