26 Апр. 2024

Вие сте тук

12 непознати дестинации представяме на изложение в Букурещ

15.03.2012

 
Българските EDEN дестинации се представят на започналото днес на най-голямо международно туристическо изложение в Румъния. То ще продължи  до 18 март в Букурещ. 25 държави участват в изложението тази година, като се очаква общият брой на посетителите да надхвърли 30 хиляди.

Представянето на българските ЕДЕН дестинации е допълнителна възможност с тях да се запознаят не само потенциалните туристи, но и ангажираните в туризма професионалисти (туроператори, туристически администрации и т.н.). Участието на България в Tourism Fair of Romania е част от цялостната кампания за промоция на дестинациите, която се организира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В България EDEN дестинациите са общо 12. Те са избрани в рамките на 3 национални конкурса за отлична туристическа дестинация по темите: културен туризъм, защитени територии и акватик туризъм. EDEN дестинациите от България са: Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, природен парк "Странджа", Кърджали, Казанлък, Белица, гр. Сандански, Сапарева баня и Кюстендил.

През последните години румънският пазар е най-динамично развиващият се пазар за българската туристическа индустрия. През 2011г. страната ни е била посетена от 960 000 румънски туристи. България е предпочитана туристическа дестинация сред аудитория с различни профили и в широк възрастов диапазон  - както сред по-възрастната аудитория, така и семействата с деца и младежите. От министерството смятат, че това е предпоставка за ефективност на рекламата на EDEN дестинациите от България на румънския пазар.

Спечеленият от МИЕТ проект за комуникационна кампания за популяризиране на българските ЕДЕН дестинации е на стойност 64 285 евро, 75% от които са безвъзмездно финансиране от ЕК. Проектът ще допринесе за преодоляване на териториалната и сезонната концентрация на туристическите потоци. Той ще стимулира нови и малко познати туристически дестинации. Кампанията предвижда да се създаде информационно-комуникационна платформа (уебсайт с безплатни ресурси) за обмен на добри практики между създателите на българските ЕДЕН дестинации. Те ще бъдат интегрирани и в националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Ще се подготвят рекламно-информационни материали. Маршрутите ще бъдат представени и на други специализирани борси и събития.
EDEN - European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации) е инициатива на ЕК, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Инициативата се базира на национални конкурси, провеждани ежегодно, в рамките на които се избира туристическа "най-добра дестинация" за всяка участваща държава. Чрез подбора на дестинации EDEN ефективно постига целта да привлича вниманието към ценностите, многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации. Инициативата повишава популярността на прохождащите европейски дестинации, създава платформа за обмен на добри практики на територията на цяла Европа и насърчава работата в мрежа между отличените дестинации.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed