20 Апр. 2024

Вие сте тук

100 филма от 30 страни на Банско филм фест

07.11.2011

Близо 100 филма от около 30 страни са в програмата на 11-ия Международен фестивал на планинарския филм, който ще се състои от 23 до 27 ноември в Банско, съобщи Натали Петрова, директор на фестивала.  15 от продукциите са български.

Проф. Боян Биолчев е председател на журито, в което са и Даниела Чекин (Италия) - дългогодишен директор на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (най-стария и най-авторитетния в света), сега куратор в Историческия музей в града, Мачией Вояк (Полша) - филмов директор, работил с Анджей Вайда, Йежи Хофман, Марта Месарош и други световноизвестни режисьори, Радослав Спасов - режисьор и оператор, Иван Обрейков - оператор, Иван Попйорданов - директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов", потомствен планинар и актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Владимир Карамазов, известен и като запален пътешественик.

Ще бъде показано най-доброто от продукцията на световното планинарско кино на тема планинарски и екстремни спортове, бит и култура на планинските народи, опазване на планинската природа, приключения и пътешествия", каза Натали Петрова. По думите й Банскофилмфест е най-голямата проява на планинарската култура в България, най-значителният кинофорум от този тип в Югоизточна Европа и едно от централните събития в културния афиш на зимната и планинарската столица на България - Банско.

Новостите тази година са Планинарската академия и Литературният салон. За първи път на феста ще има гост от Япония - Тамоцу (Том) Накамура, който ще пристигне в България веднага след поредната си експедиция в Тибет. Той е признат за най-добрия познавач на планините в тази част на света и е главен редактор на списанието на Японския алпийски клуб "The Japanese Alpine News".

Сред проявите в Планинарската академия са семинарите "Пътешествай, за да изследваш!" с водещи Алексей Стоев и Пенка Мъглова и "Журналистика и отразяване на екстремните спортове" на Сандро Филипини (Италия), заместник-главен редактор на най-големия в Европа спортен вестник "Ла Гадзета делло Спорт", който ще разкаже и за своите срещи с трима велики алпинисти - Рикардо Касин, Валтер Бонати и Райнхолд Меснер.

В Литературния салон ще бъде представена книгата на Боян Биолчев "Антарктида - окото на Космоса", с най-интересните впечатления от приключенията му на Белия континент.

Литературната надпревара под надслов "Аз обичам Банско, защото. . . " и изложбата "Децата на Банско рисуват Пирин" са част от специалната детска програма на "Банскофилмфест - 2011". Тя включва също два открити урока - на Томоцу Накамура за Тибет и на проф. Христо Пимпирев за Антарктида.
Между акцентите във филмовата програма са продукциите за историята на алпинизма и планинарството по света. "Кой е бил първи на Еверест?" (Австрия) е посветен на загадката от 1924 г., предизвикана от изчезването на Мелъри и Ървин. "Звездите на Монблан" (Франция) представя най-важните фигури в историята на европейския първенец (с коментар на Майкъл Лонсдейл) - от Орас Бенедикт дьо Сосюр, Жак Балма, Мишел-Габриел Пакар, Албърт Смит, Роже Фризон-Рош през Жан Моан, Лионел Тере, Морис Баке до Патрик Габару, Ерик Ескофие, Кристин Жанен и други.
Много филми са посветени на едни от най-големите фигури в историята на световния алпинизъм като Едмънд Хилари, Морис Ерзог, Алберто Мария де Агостини, Йежи Кукучка и други.

"Както винаги, важна част от фестивалната програма са срещите и разговорите с гостите - едни от най-известните търсачи на приключения, изследователи, алпинисти и спелеолози", каза Натили Петрова.

От Австрия идва легендарният алпинист проф. Волфганг Наирц, ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето с делтаплан в най-високите планини през 70-те и 80-те години на 20-и век, които самият той нарича "лудите години на австрийския алпинизъм". Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото изкачване на върха без кислород.

Една от най-големите планинарски култури - италианската, ще бъде представена на "Банскофилмфест - 2011" от Ермано Салватера, който от двегодишен живее на над 2 500 м височина с родителите си. Те стопанисват заслона "Дванадесетте апостоли" в групата Брента на Доломитите. Салватера продължава семейната традиция.

Алпинистът има стотици изкачвания (между които много солови и скоростни) в родните му Доломити, прави постижения от световна класа в Йосемити, Колорадо, на остров Бафинова земя (първо по югозападния ръб на Маунт Менхир), в Аляска (по Кулоара на Меснер на Маккинли). В Патагония има 22 експедиции. Преминал е 400-километров траверс през Йело Континентал (Големия Патагонски леден щит). Като екстремен скиор се е спускал по северната стена на Чима Пресанелла, Скиволо Норд, Черния жлеб (Каналоне Нери) на Чима Тоза. През 1988 г. поставя национален рекорд на Италия за скорост със ски - 211,640 км/ час в Лез Арк. През 2005 г. постига 212,800 км/ час на същото място.

След като в Банско бяха знаменити носители на Хималайската корона - първият - Райнхолд Меснер, третият - Ерар Лоретан, петият - Кшищоф Виелицки, както и Вейка Густафсон, тази година гост на Банскофилмфест ще бъде още един алпинист, стъпил на всичките 14 осемхилядника - проф. д-р Пьотр Пустелник (Полша), отбеляза Петрова.

Матиас Фанк (Германия) ще разкаже за творчеството и жизнения път на своя знаменит дядо - Арнолд Фанк (1889-1974), родоначалник на планинарското кино през 20-те години, открил таланта на по-сетнешни звезди на европейското и световното кино като Лени Рийфенщал (1902-2003) и Луис Тренкер (1892-1990). Гостът ще представи два от филмите на бележития си предшественик - "Чудото на облаците над Малоя" и "Буря над Монблан" с участието на Зеп Рист, Лени Рийфенщал, Ернст Удет (по-късно личен пилот на Адолф Хитлер).

Сред гостите са още операторът Фабиен Брусон (Франция), специалист в областта на супер- и ултрамаратонски бягания при най-тежки условия, участник в прочутите надпревари "Everest Sky Race", "Annapurna Mandala Trail", "Himal Race" (Непал), "Ultra Trail du Mont Blanc" и други, и Игор Талевски (Република Македония), който ще представи катерачните обекти в родината си.

По думите на директорката на фестивала не по-малко впечатляващо е българското участие. "Светите места в България" ще бъдат представени с лекция и изложба от Георги Чараклиев, създател на най-големия сайт за сакралните места на Балканите. За две от най-големите събития в българската спелеология - експедициите в Албания (рекордно проникване в пещерата Мая Арапит) и в Тибет, ще говорят участници в тях.
За силното българско присъствие в Тян-Шан през отминалото лято ще разкажат Кристина Георгиева и Милена Михайлова. Резултатите от своята разузнавателна експедиция в Каракорум (в долината Кхане) - преди опита за българска премиера през следващата година - ще представят Дойчин Боянов, Николай Петков и Михаил Михайлов. Пенка Мъглова и Алексей Стоев ще приближат посетителите до мегалитите и свещените територии в Западните Родопи. Двамата ще покажат и изложбата си "Слънчевата корона - перлена светлина и вълшебство".

Между експозициите в съпътстващата програма на фестивала са също "Антарктида" - на Българския антарктически институт, "Поречието на река Ерма" на Свободан Цветков, "Магия и реалност в планините" на Виктория Цветанова и Любомир Монов, изложба от рисунки "Децата на Банско рисуват Пирин".
"Банскофилмфест - 2011" ще завърши с няколко концерта. Сред участниците са Ян Карпиел-Булецка и неговата прочута група от Закопане, която е свирила по време на световно турне с квартета на един от най-големите съвременни джазсаксофонисти - Збигниев Намисловски. Проф. Владимир Радулов - пиано, Венцислав Благоев - тромпет, Невилиян Гемижев - кларнет, ще пренесат гостите на фестивала в Ню Орлийнз, когато там се е раждал джазът. Съставът "Аматьорите", познат от миналия Банскофилмфест, ще вдигне градуса на настроението с рокендрол и блус.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed