16 Апр. 2024

Вие сте тук

Ще предлагаме полконнически маршрути на туристи от православни държави

22.10.2016

Повече от 4200 са обектите на поклонническия туризъм в България и Министерството на туризма може да съдейства на Българската православна църква /БПЦ/ при изработването на поклонническите маршрути. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в Синодалната палата след тристранна среща, на която присъстваха представители на БПЦ и на Руската православна църква, начело с Богородския епископ Антоний - викарий на руския патриарх.


Министерството на туризма има за приоритет културно-историческия туризъм, от който е част и поклонническият туризъм, посочи Георгиева. Тя отбеляза, че на срещата е била обсъдена и необходимостта от специална подготовка на екскурзоводите, които ще обслужват поклонническите групи, защото това е специфичен вид туризъм.


През последната година има повишен интерес на руски туристи към България и той е свързан с канонизацията на архиепископ Серафим Соболев през февруари 2016 г., тъй като неговите мощи са в София, каза епископ Антоний. Той отбеляза, че на днешната среща е било обсъдено както идването на поклонници от Русия в България, така и на руски поклонници, живеещи в чужбина. РПЦ има в чужбина повече от 900 енории и техни представители участват в поклоннически пътувания по православните места, каза викарият на руския патриарх.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed