29 Март 2024

Вие сте тук

Хотелите ще впечатляват гостите си с иновации

12.11.2015

В близко бъдеще хотелите ще впечатляват гостите си с модерни IT-разработки. В това са убедени професионалистите в областта на хотелиерството Йън Милър, професор по информационни технологии в École Hôtelière de Lausanne в Швейцария и Ричард Луис от Best Western Hotels GB.  Според прогнозите им в най-скоро време хотелите ще изненадват гостите си с технология за насочен звук, виртуална реалност, 3D печат, безжичен интернет, който работи със светодиоди и други иновации.



1. Насочен звук. Тази  технология впечатлява хората, които се сблъскват с нея за пръв път. С нейна помощ е възможно да се проведе конфиденциален разговор между двама души, които са отдалечени един от друг. Например, трима души, седнали един до друг на диван в лобито на хотела, могат да слушат три различни трека, при това без да имат каквато и да било представа какво слуша съседът. Според специалистите тази иновация има голямо бъдеще, тъй като може да се използва в ресторантите на хотелите така, че на всяка маса да бъде предложен индивидуален музикален репертоар.

 


2. Виртуална реалност. В близко бъдеще  оборудвани с тази технология шлемове и техни аналози ще получат широко разпространение. Ако в началото предимството беше на страната на Google Glass, днес на пазара вече се предлагат Oculus Rift, които ще позволят на хотелите да организират виртуални турове из сградата. Например, в испанския хотел Abadía Retuerta Le Domaine, разположен в сграда на абатство от 12 век, гостът трябва само да се фокусира върху някой обект – например, картина или гоблен, и с помощта на дивайса ще получи за него подробна информация.

 

3. Дронове. Тази технология съвсем не е нова, но новото поколение дронове ще е в състояние подробно да записва видеоматериали в 4D формат, което ще позволи лесно да бъдат интегрирани във виртуалната реалност. Генералният мениджър на Abadía Retuerta LeDomaine Андрес Арайа възнамерява да използва иновацията. Той дава за пример църква с камбанария на територията на комплекса, върху която гнездят щъркели. Гостите на хотела проявяват жив интерес към тях и биха искали да ги разгледат по-отблизо – нещо, което до скоро не е било възможно. Сега хотелиерът им предоставя възможност да използват тази иновация, за да задоволят своята любознателност.

 

 

4. «Умна стая». Всички уреди, които се вграждат в определена микросхема, могат да бъдат обединени в една мрежа: телевизори, врати, отопление, осветление, хладилници и пр. За хотелиерите умните хотели са удобство, чрез което могат да задоволят повече изисквания на гостите. Но тази технология поражда и проблеми. Например, такава система е по-податлива на хакерски атаки, поради което пирходите от внедряване на тази иновация ще се наложи да се вложат в повишаване на сигурността.

 



5. 3D печат.
Един добър 3D принтер днес вече струва $400-500, и макар че използването на технологията засега се сблъсква с проблеми, експертите са единодушни, че хотелиерите ще започнат да печатат доста неща в близко бъдеще. „Производството“ на една четка за зъби обаче ще отнема доста време и средства, така че едва ли си струва гостите да очакват чудеса от нея. Специалистите смятат, че не си заслужава да се пилеят време и ресурси за изготвянето на обикновени и заменими неща. Но когато се наложи да се възстанови нещо уникално, тази технология ще прави чудеса.

 

 

6. Li-Fi
или оптичен метод за безжично предаване на информацията. Макар че тази технология все още не е внедрена, експертите са оптимистично настроени за бъдещето й. Например, специалистите предполагат, че скоростта на предаване на данни чрез Li-Fi ше е сто пъти по-висока, отколкото чрез Wi-Fi, както и че тази мрежа ще е значително по-безопасна, тъй като светлината не може да преминава през стените. Освен това информацията ще може да се предава чрез вече съществуващи осветителни тела, което ще поевтини
технологията значително.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed