20 Апр. 2024

Вие сте тук

СПА хотелите ще се сертифицират

27.05.2015

 

Сертификат за срок от пет години ще получат СПА хотелите в България. За да го получат обаче, те ще трябва да покрият минимални задължителни изисквания, свързани с изграждането, оборудването, обзавеждането, професионалната и езиковата подготовка на служителите и пр. Ще бъде създаден и специален регистър на СПА и балнеохотелите, който ще е част от националния регистър. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Втората годишна конференция на Българската асоциация за СПА и уелнес туризъм. Изискванията са залегнали в проект за Наредба, която вече е публикувана на сайта на министерството за обществено обсъждане.Очакванията й са до три месеца след приемането на наредбата да бъде готов и регистърът на СПА и балнео хотелите.

 

Това е нормативен акт, чакан от десетилетия и без който спа и уелнес индустрията няма как да се развива, коментира Ангелкова. Тя акцентира върху факта, че подобни изисквания се въвеждат за пръв път. В бъдеще право да използват съкращението СПА само сертифицираните хотели, така че ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да се рекламира като СПА, подчерта министърът. Министерството предвижда да рекламира СПА туризма в съчетание с винения, с културния, морския, планинския и др. видове туризъм, за да се привлече вниманието на потенциалните туристи.

 

България вече е готова да посреща гости от цял свят в СПА и балнеокурортите си, посочи председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов. Според него в момента основна цел на родната СПА индустрия е трансграничното сътрудничество и привличането на граждани на европейски държави, чиито разходи за рехабилитация да бъдат възстановявани. Това е  огромна ниша, която ще се развива в бъдеще, подчерта той. Първите стъпки в тази насока вече са направени с разговори между министрите на туризма и на здравеопазването. Следващата седмица предстои нова среща за идентифициране на всички обекти, които мога да бъдат развивани в бъдеще.

 

Няма конфликт между изискванията на Европейската СПА асоциация и онези, които ще залегнат в родната наредба, категориен е Шарлопов. Той припомни, че ЕСПА е предоставила безвъзмездно критериите си, които са били взети под внимание при разработването на нормативните документи.

 

По последни данни на министерството 13% от чуждестранните туристи, които са пристигнали в България през миналата година, са дошли, водени от здравни нужди. Това е 10 пъти повече, отколкото през предходната година, посочи министър Ангелкова. Според нея проучванията на министерството ще бъдат много по-детайлизирани и догодина ще имаме по-голяма яснота по отношение на целите на туристите, посещаващи страната.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed