19 Март 2024

Вие сте тук

Русе очаква 340 круизни кораба през лятото

06.04.2016

Общо 340 круизни кораба се очаква да акостират в Русе през този туристическия сезон. Данните съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков, цитиран от БТА.


 Първият круизен кораб за новия сезон със 147 пътници на борда вече пристигна. Две трети от туристите са от Великобритания, а останалите са американци, австралийци, канадци и китайци. Край Русе днес е пристигнал и втори круизен кораб със 143 американци.


През миналата година града са посетили туристи от 280 круизни кораба, което е по-малко от очакванията. Причината е в ниските води на реката Дунав през юли, август и септември, заради което операторите са отменили част от пътуванията до делтата на реката.


Въпреки това почти 90 000 туристи са посетили българските пристанища по Дунав през 2015 година. По думите на Жеков това е рекорд до момента. Сред туристите най-много на брой са германците и американците.


Директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" коментира, че се наблюдава тенденция в Европа, свързана с увеличение на корабите, които извършват круизен туризъм по река Дунав. Преди 10 години те са били около стотина, а сега броят им нараства до 170.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed