25 Апр. 2024

Вие сте тук

Родопите: най-новият регион в Rewilding Europe

13.11.2014

Да върнем дивата природа на Стария континент –това е стремежът на участниците в паневропейска инициатива Rewilding Europe (По-диви Родопи)., към която се присъединяват все повече региони. Днес Родопите станаха най-новия член на  това семейството.

 

Източните Родопи ще са във фокуса на работата през първите години на работата в този район на Rewilding Europe, казва Стойчо Стойчев, директор по природозащита в БДЗП и член на екипа на организацията.

 

Според него Родопите са един от районите в Европа с най-голямо биологично разнообразие и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа.

 

Те са екологично свързани с дивите райони на юг от българската граница: южните склонове на едноименната планина и на Славянка в Гърция. На запад Родопите достигат до Северен Пирин и Рила с техните прочути едноименни национални паркове. „ Целият този район оформя сърцевината на Рило-Родопския масив, най-голямото планинско формирование на Балканите, което се простира над повече от 40,000 kм2  (4 милиона ха).

 

Rewilding-фокусът в Родопите

Предвижда  се да се даде свобода на естествените процеси, които да оформят отново природата на Родопите, пояснява Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe. Акцентът е възстановяване на популациите на ключови местни диви животни -  елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително  важен лалугер

 

 

 

Ще се работи и за опазването на старите гори и за популяризирането на все повече режими за естествено управление на защитените зони и ловните концесии. Предвижда се и подкрепа на местни предприемачи, които да свържат своя бизнес с дивата природа и дивите животни.

 

В рамките на района бяха подбрани четири приоритетни района, където ще започне конкретната работа: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река. „Тези приоритетни райони, общо около 100 000 ха, ще могат бъдат практически и вдъхновяващи примери за връщането на все повече дива природа“, смята Стефан Аврамов, експерт по дива природа вRewilding Rhodopes.

 

Rewilding-историята на Родопите

Концепцията rewilding (възстановяване на дивата природа ) не е нова за този район. Районът Родопи на Rewilding Europe се основава на опита и достиженията на  „Новото тракийско злато“ (НТЗ), който действаше между 2009 и 2014 с ключови партньори холандската организация Арк Натура и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).  Сред  основните постижения на проекта НТЗ  са успешната реинтродукция и разселване на големи тревопасни бозайници като благороден елен, диви коне тарпани и каракачански коне, елени лопатори, както и пилотен проект със зубри. Около 55 тарпана,  повече от 50 елена лопатара и над 20 благородни елена живеят свободно в природата на различни места в района.  НТЗ издаде карта и пътеводител за Източните Родопи, пътеводител Crossbill (за българската и гръцката част на планината), предназначен за любители на дивата природа и карта за вело- и пешеходни преходи , които популяризират района като висококачествена екодестинация.

 

 

Фондация  „Rewilding Rhodopes“

Нова фондация, наречена  “Rewilding Rhodopes” („По-диви Родопи“) ще бъде организацията, която ще движи работата в района. Тя ще е резултат от трансформацията на фондация „Новото тракийско злато-България“ с обновен борд, но в основата си със същите ключови експерти. Вече бяха направени промени в статута на фондацията в посока към повече работа за дива природа.

 

С Родопите като седми район инициативата Rewilding Europe прави стъпка напред към целта си да създаде десет  района с дива природа в Европа. Два нови района са в подготвителна фаза да се присъединят към инициативата: Велика Лапония (Швеция) и Делтата на Одер (Германия и Полша). Десетият и последен район е все още отворен за номинации.

 

Rewilding Europe

е пан-европейска инициатива, чийто стремеж е да направи Европа континент с повече дива природа, което да е от полза както за природата, така и за хората. Rewilding Europe предлага нова визия за опазването на природата в Европа, където да има повече място за природата, дивите животни и естествените процеси и където хората могат да имат честен поминък от дивия свят.  Rewilding Europe цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 година, създавайки десет прекрасни района с дива и девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика и вдъхновяващ пример, че това може да бъде постигнато и на други места.  http://www.rewildingeurope.com/

 

Автор на снимката:  Staffan Widstrand

 


 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed