23 Апр. 2024

Вие сте тук

На кафе в Златоград

27.06.2016

Етнографският комплекс на Златоград бе превърнат в едно голямо кафене на открито. Първият по рода си Празник на кафето събра хиляди туристи, гости и ценители на ароматната напитка.


Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград, коментира Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс и председател на местното хотелиерско сдружение. Според него родопският град е естествен домакин на такъв празник, тъй като кафето влиза първо в Златоград през 17-и век преди да достигне до българските земи на север. Домакините на тържествата се позовават на исторически данни, че Златоград е бил първата спирка на керваните с камили, пренасяли кафето от пристанището в Порто Лагос на север.


Празникът с дъх на кафе проследява маршрута на пристрастяващата черна напитка от керваните до съвременните еспресо вариации. Изложба представя исторически данни за появата на горчивите зърна и еволюцията в техниките на извличане на ароматната течност. "През 17-и век през Турция кафето се разпространява в Европа", се посочва в информационните табла. Каменни кутели, в които са били стривани някога кафените зърна, кафемелачки и кафеварки с антикварна стойност са част от експозицията.
Златоград почерпи гостите на тържествата с пълната гама разновидности на кафеното питие- турско, шварц, еспресо и инстантно кафе, фрапе, лате, капучино. За желаещите да се потопят в тайните за рисуване върху кафе бяха организирани уроци по лате арт.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed