18 Апр. 2024

Вие сте тук

Маршрут "По стъпките на Путин" предлагат в Санкт Петербург

14.07.2016

В миналото имаше Санкт Петербург на царете и на Достоевски, на Ермитажа и на Невския проспект. Днес има Санкт Петербург на Владимир Путин и на първите години от живота му, които туристите могат да преоткрият.


Било то руско-американска двойка, руски приятелки или пък китайски туристи - за 1800 рубли (24,60 евро) те ще следват екскурзовода си Георгий Русанов в продължение на два часа и половина, за да преоткрият 44-те години, прекарани от Путин в Санкт Петербург, по времето, когато градът се е наричал все още Ленинград.


Тази обиколка с екскурзовод на Санкт Петербург, свързана с миналото на Путин, е популярна предимно сред чуждите туристи, казва Георгий. На власт без прекъсване - било то в Кремъл, или като премиер - от появата си на руската политическа сцена през 1999 г. Путин се радва на невероятна популярност, а политиката му е одобрявана от три четвърти от руснаците.


Някои опозиционери са притеснени дори от зараждането на култ към личността на президента, чийто рожден ден е повод за излияния и ласкателства от страна на неговите почитатели.


В чужбина дългогодишната политическа кариера на Путин и неговото управление на кризите в Украйна или в Сирия очароват хората също толкова, колкото ги гневят. Следователно, няма нищо странно в появата на обиколките с екскурзовод на "Санкт Петербург на Путин".


"Путин е много известен навсякъде по света, може дори да се каже, че е толкова известен, колкото някоя кинозвезда и точно затова хората се интересуват от него", коментира Георгий Русанов.


По време на обиколката екскурзоводът се старае да покаже на туристите човека Путин, а не политика Путин. Той спира в подножието на голяма сграда с класическа архитектура - най-стария родилен дом в Санкт Петербург. "Тук е роден Владимир Путин, на 7 октомври 1952 година. Той е третото дете на Владимир и Мария Путини", обявява той на туристите и уточнява, че другите две деца в семейството са починали още като малки. После се отправя към съседната улица "Басков", където бъдещият президент е прекарал детството си в "едно обикновено работническо семейство". Следва посещение на вътрешен двор, където Владимир Путин като малък е "ловил плъхове". "Володя не е бил примерно дете", отбелязва екскурзоводът, предизвиква усмивки сред туристите.


Други етапи от обиколката включват местната централа на Федералната служба за сигурност, бившето КГБ, в която Путин постъпва на работа през 1975 г., после кметството, където бъдещият президент прави първи крачки в политиката през 1989 г. редом до тогавашния кмет, либерала Анатолий Собчак.


По време на визитата не се пропуска и мястото на първата среща на руския държавен глава с Людмила, майката на двете му дъщери.


Путин е живял общо 44 години в бившата имперска столица, преди да се премести в Москва, където е избран за президент през 2000 г., наследявайки на поста Борис Елцин.


Сам Робъртс, 45-годишен американец, дошъл в Санкт Петербург с руската си съпруга Галина, смята, че обиколката дава възможност за по-доброто разбиране на руския президент и на неговата политика. "Путин е енигматична личност, той ме интересува много, а в САЩ не знаем кой знае колко за него", казва Сам.


Владимир Путин възбужда още повече любопитството и на руснаците, запазвайки дискретност относно личния си живот. През 2013 г. той обяви развода си с Людмила и оттогава допусна да изтекат само няколко информации за любовния му живот.
"Забавно е да научаваме обикновени, човешки, а не официални неща за живота му", обяснява пред АФП Иля Иваников, дошъл от Новосибирск, за да участва в обиколката. Друга туристка Анна Кузнецова, родена в Калуга, в Централна Русия, е дошла с приятелка. "Ние сме фенове на нашия президент", възкликна 60-годишната жена. Тя е очарована, защото визитата й дава възможност да разбере, че има "много общи точки" с бившия шпионин.  "Преживели сме същите неща", радва се тя.


Георгий Русанов уверява, че "в тези обиколки няма нищо идеологическо" и твърди, че извън любопитството им за руския президент, туристите обичат тези визити, защото те им позволяват "да се потопят отново в атмосферата" на Санкт Петербург от съветската епоха.

 

Източник: Франс прес

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed