20 Апр. 2024

Вие сте тук

Засилен контрол върху чешките кръчми след въвеждането на нова система за отчитане на продажбите

02.12.2016

Чешкото правителство въведе днес нова система за регистриране на онлайн продажбите за около 40 000 барове, ресторанти и хотели в опит да намали укриването на данъци, предаде Ройтерс. Решението обаче породи опасения, че е възможно да доведе до повишаване на цените и затваряне на много кръчми, които са център на социалния живот в селата.


Системата "ЕЕТ" изисква търговците да съобщават за всяка интернет продажба и да принтират разписки, които да бъдат съпоставени с базата им данни за трансакциите.


Министерството на финансите се надява мярката да донесе на хазната допълнителни данъчни приходи от 660 млн. евро годишно, след като през идните две години системата бъде разширена до всички търговци на дребно. Същевременно ДДС за ястията е намален от 21 на 15 процента, за да се помогне на кръчмите да се справят с допълнителните разходи.


Търговската камара подкрепи закона, тъй като той допринася за почтени бизнес отношения. Според представители на малкия бизнес обаче разходите ще бъдат твърде големи за сектора, който вече е под натиск.


Чехия е страната с най-високо потребление на бира на глава от населението в света - около 140 литра годишно, а кръчмите често са център на социалния живот. Заведенията, които не рядко допълват приходите си с игрални автомати, вече са под натиск заради по-строгите регулации за хазарта, а има опасения, че следващ удар ще им нанесе планираната забрана на пушенето.


Системата "ЕЕТ" е просто нов удар. Никой в бизнеса, освен може би големите хотели, не декларира изцяло приходите си, заявява собственик на ресторант от източната част на страната, който закрива бизнеса си.


Според собственик на няколко средно големи ресторанта в Прага цените вече се повишават, за да компенсират допълнителните разходи.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed