20 Апр. 2024

Вие сте тук

Ваканция и СПА ЕКСПО отвори врати за 35-ти път

14.02.2018

На изложението се представят 360 туристически компании от България и още 22 държави

 

За 35-ти път днес бе открито  Международното изложение „Ваканция & СПА Експо“ от министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

Първото туристическо изложение в България – „Ваканция“ – се провежда през 1983 г. в курорта „Златни пясъци“, хотел „Интернационал“ под патронажа на Комитета по туризъм. В него участват държавните тогава морски курорти и туроператорът „Балкантурист“.

 

Днес с национални щандове на него се представят  Министерство на туризма на Република България, Министерство на културата и туризма на Република Турция, Национална туристическа организация - Република Сърбия, Агенция за промоция и подкрепа на туризма – Бивша Югославска Република Македония, Министерство на туризма – Република Куба, Туристическото конгресно бюро – Загреб, Република Хърватия. Посолствата на Аржентина,  Азербайджан и Южна Африка представят страните си на собствени експозиционни площи. Туристическата борса привлича вниманието на туроператори и aгенции, общини и хотели от Австрия, Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Индия, Малдиви, ОАЕ, Румъния, Русия и за първи път туроператори от Доминикана и Мексико.  Тази година участва и най-голямото сдружение на независимите туристически агенции в Европа.

 

Страна-партньор на „Ваканция & СПА Експо“ 2018 е Република Сърбия, представлявана от Националната туристическа организация

 

Сърбия е една от дестинациите в региона, които оптимално използват туристическия си потенциал в областта на планинския, екологичния и културно-познавателния туризъм. Наред с неподправеното очарование на традиционните фестивали и кулинарни събития, през последните години Сърбия  набира популярност и като дестинация за балнеологичен и здравен туризъм.

 

50 общини, туристически центрове и музейни институти от цялата страна представят богатата палитра на България като туристическа дестинация

 

В тазгодишното издание на изложението вземат участие Столична община, общините Ботевград, Велинград, Видин (Бизнес център Видин), Хисаря, Казанлък, Каварна, Карлово, Търговище, Кърджали, Сапарева баня, Шумен, Банско, Велико Търново, Берковица, Бургас, Девин, Доспат, Брацигово, Елена, Габрово, Трябва, Севлиево, Дряново, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Минерални бани, Перущица, Панагюрище, Петрич, Пловдив, Приморско, Русе, Сандански, Стара Загора, Свиленград, Троян, Варна, Вършец, Поморие, Самоков, Хасково, Царево, РТА Родопи, Туристическа камара Приморско, Туристическо сдружение „Стрелча“ – район същинска средна гора и др. Археологическият музей Преслав и Историческият музей в Исперих са сред традиционните участници.

 

Изложението предлага богата дискусионна и съпътстваща програма

На 15 февруари  Министерството на туризма на Република България организира кръгла маса с участие на наши и международни експерти на тема „Дигиталната трансформация в туризма“. Компании от сферата на информационните технологии, специализиращи се в туризма, ще представят по време на „Ваканция & СПА Експо“ съвременни он-лайн платформи за предоставяне на основни и допълнителни туристически услуги, които са ориентирани както към турагенти така и към крайни потребители. Новостите във виртуалните услуги ще демонстрират както най-популярните резервационни системи, така и навлизащи на българския пазар компании за он-лайн организация на пътувания.

 

Спецификата на професиите в СПА и уелнес туризма, предизвикателства и иновации в образованието ще бъдат дискутирани по време на конференцията, организирана от Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм.

 

Най-големите туроператори в България ще представят в дните на „Ваканция & СПА Експо“  нови и атрактивни програми за предстоящия активен туристически сезон. Хотелски вериги от България и чужбина ще запознаят посетителите на изложението с условията за почивка и за провеждане на събития. Специални дискусии в съпътстващата програма са насочени към новостите в круизните пътувания, пътешествията с яхти и възможностите за неналични разплащания.

 

„Ваканция & СПА Експо“ ще връчи своите Годишни награди за принос в развитието на туризма

Експертно жури ще награди водещите туроператори за входящ и изходящ туризъм, а също така и най-добрият иновационен проект, реализиран в областта на туризма. Ще бъдат отличени усилията на туристически компании, общини и сдружения за внедряване на съвременни подходи и технологии за обслужване на туристи, както и професионалисти, работили над създаването на иновативни концепции, технически и технологични решения, нови видове услуги и софтуер. За първи път най-голямото туристическо изложение у нас ще присъди награда за благотворителен проект в областта на туризма, реализиран през 2017 година. Призът  ще бъде  връчен за  успешно реализирани  инициативи в подкрепа на обществото или за социално предприемачество, което ангажира и създава алтернативни възможности за заетост на хора, изключени от пазара на труда, младежи в неравностойно положение и др. Журито ще присъди и награда  за провеждане на последователна политика за развитие на българска туристическа дестинация, за популяризиране на отделен район, населено място или България като туристическа дестинация, както и за ефективен дигитален маркетинг в областта на туризма. Ще бъде връчена и вече традиционната награда на „Дентапрайм“ за най-красива усмивка в туризма.

 

Организатор на изложението „Ваканция & СПА Експо“ е „ПРИМ ЕКСПО“.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed