19 Апр. 2024

Вие сте тук

Биологичният мед става все по-търсен

28.06.2012

 Биологичният мед е два пъти по-скъп от обикновения. Въпреки това търсенето му през последните години нараства. Това съобщи Елисавета Пъндева , финансов мениджър във фондацията за биологично земеделие "Биоселена".
Причината за по-високата му цена е спазването на редица изисквания и стандарти за производство, които водят и до по-високите му качества. Обикновеният мед се търгува на цени около 10 лева за килограм, а биологичният е над два пъти по-скъп. Въпреки това българският биомед все още се продава на най-ниската цена в Европейския съюз, която се доближава до борсовата цена в Ротердам например, допълва и председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов.


България е традиционен производител на различни видове биологично сертифициран пчелен мед с отлични качества, който се търси все повече не само у нас, но и в Европейския съюз.


За да бъде биологичен, медът трябва да е сертифициран за качество, да е гарантиран произходът на суровината, да има проследяемост на всички процеси и на потребителя да се гарантира здравословен и качествен продукт.


По данни на Министерството на земеделието през 2011 г. в България броят на сертифицираните биологични пчелни семейства са били 58 855 или с 12 426 повече в сравнение с 2010 г. Интересът на производителите към сертифицирано биопроизводство нараства не само заради субсидиите от Министерство на земеделието и храните, но и заради по-добрата реализация и нарастващо търсене от потребителите.


През миналата година са произведени 1 263 килограма биологичен мед или със 155 килограма повече спрямо 2010 г. Основната част от него - над 90%, се изнася за чужбина. Най-голям пазар за него е Германия, която е най-големият потребител на биологични продукти в Европейския съюз.


Към момента общото производство на мед у нас е около 12 хиляди тона, като през последните години нараства. Цената му също се е повишила - с около 30. Поскъпването на останалите пчелни продукти като прашец и восък е около 35 на сто.


Използването само на етикети с думичките "еко" и "био" не е достатъчна гаранция, че медът е биологичен. На опаковката на биологичния мед трябва да има номер на контролен орган, като списъкът с действащите контролни органи на територията на страната може да се намери на интернет страницата на МЗХ. Изискванията са да съдържа логото на ЕС за биопроизводство, както и българското лого за разпознаване на биопродуктите - червена калинка.

Професионалното пчеларство у нас е едва 1,5 на сто, докато този процент в Аржентина например е 52 процента. Това е и причината за по-високата цена на меда, тъй като големите професионални ферми за биомед могат да си позволят намаляване на цената на продукцията и конкурират малките производители. От четири години свободно в ЕС се внася и китайски мед.
Българинът е на едно от последните места по консумация на мед със 150 грама на човек годишно. Високата цена и потребителският скептицизъм също пречат на биохраните да се разпространяват масово у нас. Хората купуват един и същ мед, от един и същ производител заради доверието, което му имат, коментираха специалистите.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed